Islamska zajednica objavila u koliko sati će se klanjati Bajram-namaz

1
Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica objavila u koliko sati će se klanjati Bajram-namaz
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Gazi Husrev-begova džamija

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u utorak, 20. jula 2021. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Bajram-namaz će se klanjati s početkom u 6 sati.

Nakon sabah-namaza bit će održan svečani program kojeg će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodni vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža - dani boravka nekoliko miliona muslimana u Mekki i Medini.

I ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave hadž, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. 

Kurban bajram traje četiri dana.

Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik.  Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije