Frizeri i kozmetičari počeli raditi: Pričali smo s njima - kako to izgleda u praksi

E. Maslo
Frizeri i kozmetičari počeli raditi: Pričali smo s njima - kako to izgleda u praksi
FOTO: EPA / Ilustracija

"Osjećam se kao najbitnija osoba u državi", kroz smijeh nam je rekla jedna sarajevska frizerka.

Nakon više sedmica izolacije i zatvorenih salona, i frizeri u BiH su konačno počeli raditi.

"Od kada je donesena odluka da možemo otvoriti salone, telefon ne prestaje da mi zvoni. Svi žele ugrabiti što prije termin. Do kraja maja sam zauzeta", kazala nam je ona.

Mjere zaštite

No, sve je drugačije nego ranije. Prije svega, vodi se računa o mjerama zaštite.

"Obavezno je nošenje maske i rukavica u salonu. S mušterijama prije zakazivanja prvo utvrdimo da nemaju nekih simptoma prehlade i gripe. Zdravlje i sigurnost svih nas su na prvom mjestu", kazala nam je ona.

U salonu može biti samo po jedna mušterija.

"Nema čekanja, sjedenja, zadržavanja. Mušterije ulaze u salon, dezinficiraju ruke. Nakon mušterije imamo 15 minuta vremena za čišćenje i dezinfekciju. Nakon svakog klijenta dezinficiram stolicu, očistim aparate, promijenim peškire. Mnogo je zahtjevnije i komplikovanije nego ranije, a navala je velika", istakla je ona.

Ova frizerka nam je rekla da je pauza dosta utjecala na finansijsko stanje, a troškovi u salonu su veći nego ranije, no za sada ne planira povećavati cijene.

"Svjesna sam da smo svi prošli kroz težak period, trudit ću se izdržati ovakvo stanje što je duže moguće", kazala nam je.

Ako želite na nokte ili pedikuru, opet vas čekaju procedure.

Kako nam je rekla vlasnica jednog kozmetičkog salona, neće biti moguće dobiti uslugu bez narudžbe telefonom.

"Ne možete nam doći u salon i pitati ima li mjesta. Naručujemo samo preko telefona. Samo tako moguće je organizirati rad u skladu sa svim mjerama zaštite", rekla nam je ona.

U salonima će biti manji broj klijenata odjednom, a svi moraju nositi zaštitne maske i proći strogu dezinfekciju ruku, pa i obuće, ovisno kako je koji salon to pripremio. 

"Imamo pauzu između klijenata kako bi dezinficirali salon. Stolove smo razmjestili na razmak od dva metra, objasnila nam je on.

Instrukcije o radu

Obim rada će pasti za 30 do 40 posto kako bi se mogle ispoštovati sve procedure i mjere zaštite.

"Moramo raditi i boriti se i nadati se da će sve ovo brzo biti prošlost", kazala je ona.

Podsjetimo, odlukom Federalnog štaba civilne zaštite frizerski i kozmetički saloni ponovo su počeli s radom 1. maja. 

Vlasnici objekata moraju osigurati i poštovati higijensko-epidemiološke mjere koje su im naložene i instrukcije o radu uz instrukcije za sprječavanje infekcija, a koje su dobili od Federalnog ministarstvo zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije