Isključimo nasilje zajedno: Predstavom 'Perzeide' počela kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja

0
AA
Isključimo nasilje zajedno: Predstavom 'Perzeide' počela kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Kampanja UN Women BiH „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

Kampanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" koja se provodi pod sloganom Isključimo nasilje zajedno otvorena je u Pozorištu mladih Sarajevo izvođenjem predstave "Perzeide" autorice Emine Kovačević – Podgorčević i redateljice Karmen Obrdalj.

Cilj ovogodišnje kampanje koju UN Women BiH realizuje uz podršku Švedske je skrenuti pažnju javnosti na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

I pored značajnih uloženih napora koji su doprinijeli zaštiti od nasilja, ono je i dalje ozbiljan problem u BiH, a podaci govore da je svaka druga žena u BiH od svoje 15. godine doživjela neki oblik nasilja. Zbog toga je borba za društvo koje ne traži izgovor za nasilje još uvijek važna i mora uključiti sve nas, poručili su iz UN Women BiH.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Švedska je zemlja koja snažno podržava borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama širom svijeta, rekla je na otvaranju kampanje Sara Lindegren, otpravnica poslova Ambasade Švedske u BiH.

"Želim odati priznanje svima onima koji svakodnevno rade na jačanju lokalnih kapaciteta, mijenjanju stereotipa i stavova, te brinu o preživjelima. Međutim, potrebno je da uradimo više kako bismo pomogli preživjelima i promijenili norme. Nadamo se da će predstojeća kampanja doprinijeti stvaranju društva u kojem će život bez straha od prijetnji i nasilja postati stvarnost za svaku ženu i djevojčicu u BiH", dodala je Lindegren. 

Alarmantan porast femicida: Gotovo 89.000 žena i djevojaka ubijeno u 2022.godini

Alarmantan porast femicida: Gotovo 89.000 žena i djevojaka ubijeno u 2022.godini

"Snaga umjetnosti može poticati i promicati rodnu ravnopravnost. Umjetnici i umjetnice imaju posebnu ulogu u mijenjanju štetnih društvenih normi, te u promociji nulte tolerancije prema nasilju nad ženama," rekla je rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH, Ingrid Macdonald.

Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH, rekla je da uprkos mnogim uloženim naporima i dalje svjedočimo nasilju nad ženama u mnogim oblicima, uključujući najteži od svih – femicid.

"Nasilje nad ženama može se spriječiti povećanim naporima i ulaganjima u promjenu društvenih normi, ekonomskim osnaživanjem žena i jačanjem ključnih usluga za preživjele. UN Women, uz podršku Švedske i naših partnera, nastavlja zagovarati okončanje nasilja nad svim ženama. Želim uputiti poziv svima –budite naši saveznici u ovome. Svaki napor uložen u sprečavanje nasilja predstavlja važan korak ka sigurnijem svijetu za sve žene i djevojčice", dodala je Bishop.

U sklopu ovogodišnje kampanje UN Women BiH će se osvrnuti na partnerstva sa brojnim organizacijama iz vladinog i nevladinog sektora, a saradnja je ostvarena i sa influenserima/kama i umjetnicima/ama. Kampanja se dijelom fokusira i na pregled onoga što je postignuto u oblasti sprečavanja rodno zasnovanog nasilja, ali i poručuje da za nasilje nad ženama i djevojčicama #nemaizgovora.

Jedna od suradnji ostvarena je i kroz igranje predstave „Perzeide“, prvog angažmana na pozorišnoj sceni za mladu rediteljicu Karmen Obrdalj, koja je izjavila da je rad na predstavi nastao iz njene velike potrebe da progovori o nasilju nad ženama. „Kompleksni ženski likovi rijetko se viđaju u domaćoj audiovizualnoj umjetnosti. Htjeli smo konačno dati prostor jednoj ženskoj sudbini da se čuje”, poručila je Obrdalj i dodala da vjeruje da su umjetnost i pozorište sredstva pomoću kojih se može komunicirati o bitnim temama.

Tokom kampanje će u Tuzli (29.11.) i Banjaluci (7.12.) biti održane panel diskusije o jačanju odgovora zajednice na nasilje; izložba ilustracija i diskusija u Sarajevu (8.12.) o ulozi umjetnosti u prevenciji nasilja; te još jedno igranje predstave “Perzeide” za mostarsku publiku (5.12.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije