Irfan Čengić: "Prvi moj potez će biti poništavanje nezakonitih odluka i usvajanje budžeta"

2
L. Memčić
Irfan Čengić: "Prvi moj potez će biti poništavanje nezakonitih odluka i usvajanje budžeta"
Foto: Privatni album / Irfan Čengić

U sarajevskoj općini Stari Grad građani će u nedjelju 29. oktobra na prijevremenim izborima birati novog načelnilka.

Jedan od dva kandidata je Irfan Čengić, koji je dobio podršku SDP-a, NiP-a, Naše stranke, DF-a, SBB-a i Saveza za Stari Grad.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba Čengić je govorio o problemima u Starom Gradu, rješenjima tih problema i planovima za budućnost ukoliko u nedjelju dobije povjerenje građana.

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radiosarajevo.ba: Šta je prvo što ćete uraditi ukoliko Vi budete izabrani za načelnika općine Stari Grad?

Čengić: Mnogo je prioriteta i mnogo je izazova. Kao što znate, već pola godine traje ova trakavica oko Općine, svašta se izdešavalo i zato ne smijemo dozvoliti da se to produži za još 11 mjeseci zbog odnosa načelnika i Općinskog vijeća. Prvi potezi su poništavanje nezakonitih odluka, usvajanje rebalansa i novog budžeta, usvajanje Strategije razvoja Starog Grada, donošenje nove organizacije organa uprave.

Radiosarajevo.ba: Predstavite osnovne komponente Vašeg programa

Čengić: Ne obećavam mnogo. Svjestan sam da za 11 mjeseci nije moguće sva obećanja ispuniti, jer je potrebno prvo složiti organizaciju same Općine. Kada je riječ o Programu on je podijeljen u tri vremenske faze; aktivnosti koje ćemo realizovati u prvih 100  dana, aktivnosti koje pripremamo ili realizujemo u 11 mjeseci i treći dio je naredni mandat od četiri godine kada ćemo realizovati velike kapitalne projekte koji će biti zacrtani u Strategiji razvoja Općine Stari Grad Sarajevo.

Irfan Čengić otvorio kampanju za načelnika Općine Stari Grad: Govorili Konaković, Magazinović, Uk...

Irfan Čengić otvorio kampanju za načelnika Općine Stari Grad: Govorili Konaković, Magazinović, Uk...

Radiosarajevo.ba: Šta smatrate najvećim problemom u Starom Gradu i kako ga planirate riješiti?

Čengić: Teško je reći šta je najveći problem, jer je mnogo izazova u Starom Gradu koji dolaze iz različitih oblasti. Ali, ako moram istaći jednu stvar, to je funkcionisanje samog organa uprave, jer upravo taj organ mora rješavati sve ostale probleme. Dok to ne postavimo na zdrave temelje, nećemo moći efikasno rješavati probleme. Zato je važno što će sa mojim izborom, građani dobiti nekoga ko poznaje procese i ljude i tom organu uprave.

Irfan Čengić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Irfan Čengić

Radiosarajevo.ba: Imate li u planu nove infrastrukturne projekte, koji od njih će bit prioritetan?

Čengić: Veliki infrasturkturni projekti će se realizovati uz podršku Općinskog vijeća, viših nivoa vlasti i međunarodnih partnera u skladu sa Strategijom razvoja  koju donesemo. Rekonstrukcija ceste za Barice, rekonstrukcija tramvajske pruge u Starom Gradu, fudbalski teren, podzemna garaža, montažne garaže, sportsko-rekreacijski centar, žičara Vratnik-Bistrik su samo neki od projekata koji su u mom programu i za koje ću tražiti podršku. Strategija razvoja Općine koju ću usvojiti u prvih 100 dana mandata će zacrtati strateške ciljeve, prioritete i dinamiku velikih kapitalnih projekata.

Radiosarajevo.ba: Građani Starog Grada, a i Sarajeva, godinama čekaju na otvaranje bazena na Bentbaši. Imate li u planu rješenje?

Čengić: Nisam od onih koji 15 godina pričaju 'ublehe' oko bazena na Bentbaši, a očigledno su nastavili i u ovoj kampanji jer nemaju informacije niti u vezi budžeta FBiH, niti prostorne dokumentacije. Dakle, ono što mogu obećati je da ćemo konačno pokrenuti izradu regulacionog plana u toj zoni uz dokumente zaštite lokaliteta Isa-begove zavije, a nakon toga ćemo bez problema graditi novi bazen i druge sadržaje. Stvar obnove bazena nikada nije bila stvar novca već prostorne dokumentacije koju ću nastojati riješiti u narednim  mandatima.

Radiosarajevo.ba: Građani u padinskim naseljima nerijetko se žale na probleme zbog loše komunalne strukture, sistema vodosnabdijavanja i kanalizacije. Kakvo rješenje nudite ovim građanima?

Čengić: Ja sam odrastao i živim u padinskom dijelu Starog Grada i vrlo dobro znam sa kakvim problemima se susreću ljudi. Ono što mogu obećati jesu ravnomjerna ulaganja u sve mjesne zajednice i saradnja sa kantonalnim vlastima na rješavanju tih problema jer većina tih potreba zapravo jesu kantonalne nadležnosti. Znam da drugi kažu da su im te teme dosadne ali radit ćemo na podzidima, kanalizacionoj mreži, asfaltiranju ulica po prioritetima, rukohvatima, ležećim policajcima i slično. Sve su to pitanja koja ću rješavati sa savjetima mjesnih zajednica i u skladu sa raspoloživim budžetom.

Radiosarajevo.ba: Šta poručujete građanima Starog Grada?

Čengić: Moja poruka je da izađu na izbore u nedjelju, 29. oktobra, izaberu načelnika koji ima tim ljudi i većinu u Općinskom vijeću, načelnika koji za svoj program ima realnu podršku viših nivoa vlasti i međunarodnih partnera, načelnika iza kojeg stoje godine rada za ovu lokalnu zajednicu i realizovani višemilionski projekti, načelnika koji će od prvog dana rješavati probleme jer je odrastao u Starom Gradu i poznaje sve probleme i ljude, načelnika koji će okupljati, a ne stranački dijeliti ljude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije