Interesante priče iz historije: Znate li kako su glavni gradovi bivše Jugoslavije dobili imena?

/ Komentari (9)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Svjedok

Sarajevo je dobilo naziv po jednoj koki iz Istanbula. Ta koka je zivjela u istanbulskoj cetvrti Aksaray. I cesto je pratila glavesine na proputovanju osmanskom imperijom po Balkanu. Mjestani kasabe danas zvano Sarajevo su se uvijek radovali toj dami iz Istanbula, i napaljeni su se divili njenoj ljepoti. I ona se uvijek radovala dolasku na Vrelo Bosne i druzenju sa kasabljanima. Kada se god procuje da ona dolazi u bosanski vilajet, prepricavanje mjestana se pojaca u praznik doceka. Kako ne bi bilo da se kaze, dolazi nam koka iz stambola, prvo su govorili dolazi nam koka iz Aksaraja, a posto su se glavesine ljutile na napaljene kasabljane, onda su oni izmislili Satrovacki pa su kasnije govorili eto na nase Aksarajke, tj na staro Sarajke. I tako nasta Saray a polje zbog odlaska na Vrelo Bosne, jer je bilo eto joj svo polje samo nek je s nama nasa Sarajka. Turci skontase, konacan naziv koji smo opet izvitoperili.

N

De se malo bolje iformisite urednici radiosarajevo portala. "Srbi ga naseljavaju u sedmom vijeku". Da ste isli u skolu znali biste da srbi naseljavali planetu milione godina unazad

ilir

vratite keltima beograd i promjenite mu naziv u izvorni Singidunum

Prcoje

>>De se malo bolje iformisite urednici radiosarajevo portala. "Srbi ga naseljavaju u sedmom vijeku". Da ste isli u skolu znali biste da srbi naseljavali planetu milione godina unazad ka N<< Hahaha... I amebe su srBske breeeee

Zna li se kako je ime dobilo...

Titovo Kardeljevo? Jel i to iz latinskog?

sarajevo znaci svratiste

svratiste

***

***

Ha ha ha

Zagreb-posrala se macka i zatrpavala vnago i nagraisala coravica Vicka i tu vidjela bogo****u kako joj naredjuje da tu napravi grad za iranske katolibanske izbjeglice koje ce voditi ajatolah Tudjamani i djecojebna batarela na koljenima Beograd madjarski Nandorfehervar.

Ha ha ha

Sarajevo je dobilo naziv po jednoj koki iz Istanbula. Ta koka je zivjela u istanbulskoj cetvrti Aksaray. I cesto je pratila glavesine na proputovanju osmanskom imperijom po Balkanu. Mjestani kasabe danas zvano Sarajevo su se uvijek radovali toj dami iz Istanbula, i napaljeni su se divili njenoj ljepoti. I ona se uvijek radovala dolasku na Vrelo Bosne i druzenju sa kasabljanima. Kada se god procuje da ona dolazi u bosanski vilajet, prepricavanje mjestana se pojaca u praznik doceka. Kako ne bi bilo da se kaze, dolazi nam koka iz stambola, prvo su govorili dolazi nam koka iz Aksaraja, a posto su se glavesine ljutile na napaljene kasabljane, onda su oni izmislili Satrovacki pa su kasnije govorili eto na nase Aksarajke, tj na staro Sarajke. I tako nasta Saray a polje zbog odlaska na Vrelo Bosne, jer je bilo eto joj svo polje samo nek je s nama nasa Sarajka. Turci skontase, konacan naziv koji smo opet izvitoperili. ka Svjedok Opet si primao nacionalnu svijest u Kocerinu? Znas li kako je Kocerin dobio ime? Fra Batarela je imala flacidnih tegoba sa prenosenjem Djizusova nauka i koristila kukuruzni kocanjak i zavjetovaka se na cutnju. Onda jedne noci dodje mu Djizus obucen kao bajker u snu i rece "Ti si moja najbolja batarela i ja sam te iskusavao i tvoju vjeru u mene" i nagura mu kocanjak u mikro****. Od tada je Kocerin centar poducavanja Djizusova naukovanja i istine a fra Cmario drzi Batarelinu relikviju pod kljucem.

/ Najnovije