Inovacija studenata iz Tuzle: Izradili aplikaciju koja upozorava na minska polja

Fena
Inovacija studenata iz Tuzle: Izradili aplikaciju koja upozorava na minska polja
FOTO: Fena / Studenti koji su izradili aplikaciju

Mobilna aplikacija koja upozorava na blizinu miniranog područja predstavljena je danas je na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu (RGGF), a u povodu 4. aprila, Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju.

Ovaj dan važan je za Bosnu i Hercegovinu koja je i dalje najzagađenija minama u Europi. U skladu s tim, tuzlanski Rudarsko-geološko-građevinski fakultet pokrenuo je inicijativu za obilježavanje ovog dana.

Studenti RGGF-a Lejla, Mirsad i Nermin, nakon čitanja članka o dječaku koji je zalutao u minsko polje te se spasio slanjem kordinata svojim roditeljima i BH MAC-u, došli su na ideju razvoja mobilne aplikacije koja bi upozoravala na blizinu miniranih područja.

Nakon dva i pol mjeseca rada, odlučili su je predstaviti prilikom obilježavanja Dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju.

"Aplikacija radi na principu GPS lociranja. Poredi lokaciju korisnika aplikacije s naznačenim sumnjivim minskim mjestima i upoređuje te podatke i javlja korisniku da se nalazi u blizini ili unutar naznačenog minski sumnjivog mjesta", pojasnio je jedan od studenata koji su učestvovali u izradi ove aplikacije, Nermin Mešić.

Studentima je predstavljen i novi master program "Upravljanje rizicima od katastrofalnih događaja i protivpožarni inžinjering".

"Cilj je da se pokrene master studij koji je u skladu s normama iz ove oblasti, a prilagođen našim potrebama. Jedna od potreba, specifična za Balkan, je upravo zaštita od mina i neeksplodiranih minskih sredstava", kazao je vanredni profesor na RGGF Tuzla Rijad Šišić.

Novi master krenut će od naredne akademske godine, što je kvalitet više u obrazovanju na ovoj ustanovi.

Na RGGF-u smatraju da je ovo samo prvi korak o upozoravanju na još uvijek veliku opasnost od mina u BiH te da će se u budućnosti još više posvetiti ovom cilju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije