Independent: Ratovi su dolazili i prolazili, ali Sarajevo je ostalo isto

Radiosarajevo.ba
Independent: Ratovi su dolazili i prolazili, ali Sarajevo je ostalo isto
Povodom 25 godina od najduže i najkrvavije opsade jednog grada u modernoj historiji Indepent je objavio tekst o današnjoj situaciji u Sarajevu, glavnom gradu BiH.

"Iako je vojska bosanskih Srba koja je držala grad pod opsadom davno otišla, sarajevska multietničnost je i dalje opkoljena", piše novinar Max Clements.

"Tokom mirovnih pregovora u Dejtonu 1995. godine je američki diplomata Richard Holbrooke, dok je posmatrao mapu BiH, pogledao ostale i rekao: 'Ovdje nema ništa osim planina'. 'To je Bosna', odgovorili su Slobodan Milošević i Momir Bulatović", prisjetio se Clements na putovanju od Mostara ka Sarajevu.

Na bosansku vjersku raznolikost podsjećaju vjerski objekti koji se mogu vidjeti širom BiH.

U Sarajevo je novinar Independenta stigao u noćnim satima, te navodi kako je tek narednog dana imao priliku vidjeti ožiljke iz prošlosti.

"Uprkos opsežnoj obnovi grada u protekle dvije decenije, rupe od metaka su još uvijek vidljive na zgradama, radnjama i zidovima duž zloglasnog snajperskog polja kroz koje su na svoju odgovornost prolazili civili pod paljbom srpskih snajpera. Takvi prizori definiraju ovaj sukob, ali i sramotu međunarodne zajednice zbog izostanka reakcije", navodi Clements.

Bosnu i Hercegovinu opisao je kao "mikrokosmos Jugoslavije" zbog etničke raznolikosti, a za većinski narod Bošnjake tvrdi da su platili najveću cijenu raspada Jugoslavije.

"Nisam očekivala rat. Jela sam picu sa svojim prijateljima na fakultetu kada je pala prva granata u stari dio grada", prisjetila se za Independent Armina Pijalović (49).

"Znali smo da se rat odvija u našem okruženju, ali smo mislili da će pregovori održati mir ovdje", rekla je Pijalović.

Clements je istakao etničku i vjersku raznolikost grada koja se gradila stoljećima govoreći o ratnim strahotama kroz koje su prošle Sarajlije.

"Moja majka je pravoslavne vjere, a moj otac je musliman", rekla je Sandra Ahmedović (26) koja danas radi u Muzeju ratnog djetinjstva u Sarajevu.

"Tokom 20. stoljeća su u Sarajevu ratovi dolazili i prolazili, ali identitet grada se nije promijenio. Sarajevo je ostajalo simbol nade protiv ksenofobije te rasnih i vjerskih progona", dodao je Clements.

Clements je opisujući trenutnu društvenu i političku situaciju u BiH naveo stavove mnogih posmatrača koji smatraju da je entitet Republika Srpska nastao na genocidu te da su etničke mape regiona izmijenjene u posljednjih 20 godina s ciljem stvaranja etnički homogenih zajednica.

"Posjeta Sarajevu, živahnom, liberalnom, sekularnom i relativno kosmopolitskom gradu, neće oslikati realnost cijele zemlje. Karakter i sastav grada je jedinstven", napisao je Clements te je opisao pogled na naš glavni grad sa nebodera u centru grada.

"Sarajevo je mjesto u kojem se spajaju istok i zapad, u kojem se sudaraju otomanska i austrougarska prošlost. Čak ga nazivaju Jerusalemom Evrope", napisao je.

"Tri konstitutivna naroda u BiH dijele istu zemlju. Svi su oni Bosanci. To je taj bosanski nacionalni osjećaj, nevezan za etnički identitet ili religiju, koji je prisutan u Sarajevu danas. Mora se nastaviti graditi mir i bolja budućnost u Bosni. Ali u etnički očišćenoj zemlji, u kojoj je etnička homogenost nametnuta ratom, Sarajevo je ponovo pod opsadom", zaključio je novinar Independenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije