Imovina političara: Šta posjeduju i koliko zarađuju Dodik, Čović, Konaković, Komšić...?

0
L. Memčić
Imovina političara: Šta posjeduju i koliko zarađuju Dodik, Čović, Konaković, Komšić...?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Najbogatiji političar u Bosni i Hercegovini, bar prema zvaničnim podacima, je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

U imovinskom kartonu kojeg je objavila Centralna izborna komisija BiH, Hurtić je naveo da posjeduje imovinu ukupno vrijednu 13.327.700 KM.

Iznos imovine uključuje stanove, kuće, zemljište, poslovni prostor, firmu i devet garaža u svom posjedu.

Evropski tužioci bi mogli procesuirati bh. funkcionere u ovim situacijama

Evropski tužioci bi mogli procesuirati bh. funkcionere u ovim situacijama

Naime, Centralna izborna komisija BiH objavila je prikupljene podatke o imovinskom stanju više od pet stotina zvaničnika izabranih na Općim izborima 2022. godine u BiH.

Istakli su da CIK nije odgovoran za tačnost podataka imovinskog stanja, podaci koji su objavljeni mogu i da ne sadrže sve informacije jer niko ne provjerava političare da li su naveli tačne podatke o svom bogatsvu.

Predsjedništvo BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prijavila je godišnju platu u iznosu od 65.000,00 KM. Zatim, Cvijanović posjeduje, kao suvlasnica, kuću u vrijednosti od 222.323,00 KM, a ukupna vrijednost njene imovine iznosi 502.323,00 KM.

Željka Cvijanović
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Željka Cvijanović

Član Predsjedništva Denis Bećirović prijavio je mjesečnu platu u iznosu od 4.645,98 KM. Prijavio je da posjeduje stan u Tuzli i automobil koji vrijede 148.000,00 KM, a naveo je da ima i kredit koji iznosi 148.099,82 KM.

Prosječna plata u martu 1.265 KM. Potrošačka korpa u maju 2.748 KM

Prosječna plata u martu 1.265 KM. Potrošačka korpa u maju 2.748 KM

Željko Komšić, koji je i u prethodnom mandatu obavljao funkciju člana Predsjedništva BiH, prijavio je godišnju platu u iznosu od 78.495,00 maraka i imovinu u vrijednosti 187.916,00 KM.

Šta posjeduju Čović, Dodik, Konaković...

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je za prethodnu godinu prijavio primanja koja iznose 224.760,15 KM. Od toga je oko 75 hiljada KM upisano kao godišnja plata, 50 hiljada kao dobit od imovine, a 100.000 kao - drugo. Dodik posjeduje imovinu u vrijednosti od 2.131.705,00 KM.

Velikim prihodima može se pohvaliti i lider HDZ-a Dragan Čović koji je prijavio godišnju platu u iznosu od 91.179,42 KM. Međutim, Čović krije podatke o imovini koja je u njegovom vlasništvu ili suvlasništvu, ti podaci nisu javno dostupni.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prijavio je imovinu u vrijednosti od 295.000,00 KM i godišnju platu u iznosu od 46.420,00 KM.

Elmedin Konaković
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

Šta kažu građani?

Mjesečna plata državnim zvaničnicima u prosjeku iznosi oko 5.000 KM. Prosječna plata u BiH u martu iznosila je 1.265 KM. Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 596 KM. Minimalna penzija u FBiH iznosi 538 KM, a u entitetu RS 388 KM.

Lista političara (multi)milionera u RS-u sve duža, za neke od njih nikada niste čuli

Lista političara (multi)milionera u RS-u sve duža, za neke od njih nikada niste čuli

S obzirom na nesrazmjena primanja građana i političara, pitali smo građane šta misle o platama zvaničnika koje su izabrali kako bi radili u njihovom interesu.

"Izabrali smo ih i odmah su povećali sebi plate. Ja moram raditi pola godine da zaradim ono što oni zarade za mjesec svog rada. Ili bolje da kažem nerada. Očekivali smo neke promjene, ali vrijeme prolazi i ja te promjene ne vidim. Samo svoju korist gledaju", kazao je 56-godišnji Admir S. za Radiosarajevo.ba.

Isto mišljenje dijeli i penzionerka Aida. P.

"Ne mogu svi biti ni ministri, predsjednici... ja to razumijem. Ali šta ja mogu s 500 KM penzije, dok platim lijekove i režije to je to. Da mi djeca ne pomažu ne znam kako bih preživjela. Kao povećali su penzije, ali to povećanje nije dovoljno kad su i cijene 'skočile'", istakla je.

Važno je istaći da Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj 2023. godine iznosi 2.748,60 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije