Imenovanje direktora FUP-a: Kako će se završiti policijska 'telenovela' u Federaciji BiH?

0
N. Žunić
Imenovanje direktora FUP-a: Kako će se završiti policijska 'telenovela' u Federaciji BiH?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Promocija 40. generacije polaznika Policijske akademije FUP-a

Federalna uprava policije već neko vrijeme nema direktora, a 'trakavica' oko ovog imenovanja traje već godinama. 

Ova elitna jedinica policije u Federaciji BiH je pod privremenim rukovodstvom od kada je 22. februara 2019. godine, na lični zahtjev, dužnosti lišen Dragan Lukač. On je otišao u penziju, a na njegovo mjesto došao je Ensad Korman, njegov zamjenik. 

Još iste godine je otvoren prvi konkurs za imenovanje novog direktora Federalne uprave policije (FUP). Na konkurs se javilo osam osoba, ali ovaj proces nije dočekao svoj epilog. U međuvremenu su pokrenuta još dva.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Nakon prvog od ova dva, odlučeno je da se neće ići u imenovanje bez nove Vlade FBiH, a kako do iste nije došlo sve do kraja aprila ove godine, ipak je otvoren novi, treći po redu, konkurs. Na tom su se isprofilirala dva kandidata - Svevlad Hoffman i Korman. 

Tu se nastavljaju problemi. Ovaj konkurs, prema riječima sadašnjeg ministra unutrašnih poslova FBiH Rame Isaka, je poništen. S njim nije saglasan Hoffman, koji je za portal Radiosarajevo.ba izjavio kako je nemoguće poništiti konkurs bez obavještenja kandidata koji su isti prošli. On je decidno naveo kako ni o kakvom poništenju konkursa nije bilo riječi. 

Svevlad Hoffman i Ramo Isak imaju svoje stavove uoči imenovanja v. d. direktora FUP-a

Svevlad Hoffman i Ramo Isak imaju svoje stavove uoči imenovanja v. d. direktora FUP-a

Dok se vodi ova trakavica, istekao je mandat zamjenika direktora Kormanu, te bi vodstvo ove vitalne agencije trebalo da preuzme Vahidin Munjić kao vršilac dužnosti, što je početkom ovog mjeseca za naš portal potvrdio i sam ministar Isak. 

Međutim, već drugu sedmicu zaredom se ova tačka sklanja s dnevnog reda sjednice Vlade FBiH, koja je nadležna za imenovanje na ovu funkciju. Tu nastupa svojevrsni rat informacijama s više strana. Dok Isak uvjerava kako će do imenovanja doći, ali da nastupaju tehnički problemi, u čemu ga djelomično podržava i novi premijer entiteta Nermin Nikšić, Hoffman žustro to negira i govori kako se ne smije imenovati vršilac dužnosti, kada već postoje dva kandidata koja su prošla konkurs. 

Isak, opet, tvrdi da je konkurs poništen, te da se sada treba ući u novi. Kao i sve u političkoj sceni u Bosni i Hercegovini, to je komplikovan proces. Kako je pojasnio ministar Isak u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, mora se uputiti inicijativa u Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se oformio novi Nezavisni odbor

Ramo Isak
Foto: Screenshot: Ramo Isak

Ovaj odbor, zatim, otvara konkurs za novog direktora FUP-a, nakon kojeg bi (napokon) Federacija BiH trebala dobiti novog direktora ove agencije. Podsjećamo, ovo bi bio četvrti konkurs koji bi se pokretao otkada je na početku 2019. godine Dragan Lukač napustio ovu funkciju. 

Još jedna jako bitna stvar je i nacionalna struktura u državi Bosni i Hercegovini, preslikana u političkim imenovanjima u entitetu FBiH. Pošto je nakon Aljoše Čampare, sada već bivšeg ministra unutrašnjih poslova FBiH, poziciju preuzeo još jedan Bošnjak, Ramo Isak, direktor FUP-a bi trebao da bude Hrvat. Upravo zbog toga je više puta HDZ, sa svojim zastupnicima u Parlamentu FBiH, blokirao ili odugovlačio imenovanja na ovu poziciju. 

Od dvojice istaknutih kandidata, Svevlad Hoffman ispunjava taj uslov. On bi, evidentno, imao podršku i zastupnika HDZ-a, koji su kao jedno od ključnih imenovanja koji 'pripada njima', upravo naveli poziciju direktora FUP-a. 

Ramo Isak potvrdio: Vahidin Munjić će biti novi v. d. direktora FUP-a

Ramo Isak potvrdio: Vahidin Munjić će biti novi v. d. direktora FUP-a

Kako situacija stoji sada? Ministar Ramo Isak je već, prema vlastitim riječima, započeo razgovore sa svojim saradnicima da se u parlamentarnu proceduru pusti zahtjev za formiranje novog Nezavisnog odbora, čime bi po četvrti put ušli u konkursnu proceduru biranja direktora ove agencije. 

S druge strane, Hoffman se još uvijek drži toga da prethodni konkurs nije poništen i da Vlada FBiH mora ići u imenovanje od dva istaknuta kandidata, njega i Ensada Kormana. 

Svevlad Hoffmann
N1/Printscreen: Svevlad Hoffmann

U ovom komplikovanom spletu konkursa, procedura, imenovanja, isteknutih mandata, Nezavisnih odbora i biranja Vlade FBiH, najviše pati javnost u entitetu Federacija BiH. Da se situacija čini još gorom, ne nazire se kraj, a FUP spremno čeka svog novog, stalnog, rukovodioca

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije