Ako se spremate za putovanje: Korisni savjeti za svakog vozača

J. Ć.
Ako se spremate za putovanje: Korisni savjeti za svakog vozača
Foto: Arhiv / Ilustracija

Na mnogim graničnim prijelazima uoči i tokom uskršnjih praznika vladale su ogromne gužve, a slična situacija se očekuje i za prvomajske praznike.

Očekuje se da će mnogi bh. građani spojiti vikend s praznicima i zaputiti se van BiH, dok će s druge strane zasigurno i mnogi državljani BiH koji žive u susjednim i drugim zemljama u tom periodu krenuti put BiH. 

"Tradicionalno, za prvomajske praznike pojačana je frekvencija vozila na putevima u BiH i na većini graničnih prijelaza. Posebno je frekventno na graničnim prelazima na jugu zemlje“, potvrdila je za Radiosarajevo.ba koordinatorica informativnog centra BIHAMK Bisera Hašimbegović.

Kako bi izbjegli duga čekanja u kolonama, Hašimbegović savjetuje vozače da prije polaska na put kontaktiraju Informativni centar BIHAMK-a na broj telefona 1282 i provjere trenutnu situaciju. Za pozive iz inostranstva broj telefona je +387-33-282-100 (birati opciju 4).

"Vozači trebaju znati da su na našoj web stranici uvijek dostupne sve informacije o stanju na cestama i graničnim prijelazima, kao i uvid u video nadzorne kamere, gdje se direktno možete informisati o trenutnom stanju", napomenula je Hašimbegović.

Hašimbegović je istaknula i to da je prije polaska na putovanje potrebno i provjeriti da li posjedujete svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. 

"Pored lične dokumentacije, za ulazak u pojedine zemlje će vam trebati dodatna dokumentacija, kao što je međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton", dodala je.

Dakle, ukoliko putujete provjerite da li zemlja u koju planirate ići zahtijeva posjedovanje određene dokumentacije, ali ne zaboravite i na zemlje kroz koje prolazite usput.

Savjeti za mlade koji prvi put putuju

Prvi savjet koji odmah možemo reći, jeste da odaberete destinaciju prema sopstvenim vozačkim mogućnostima i željama.

Šta to znači? 

Svaki mladi vozač može biti dobar, ipak, duga putovanja su nešto za šta se treba pripremiti. Ako nikada do sada niste išli na dugo putovanje, čak i duže od 400 km može biti preduga. Zbog toga je izbor destinacije prva stavka koju morate učiniti. 

Spakujte sve što vam treba

Kada ste provjerili šta vam treba od dokumentacije, slijedeća bitna stavka je da u automobilu osigurate sve što će vam potencijalno zatrebati na dužem putovanju. Pored obaveznog paketa prve pomoći, sigurnosnog prsluka i trougla, ponesite i baterijsku lampu, prvu pomoć, dosta vode... To ne zauzima previše prostora u automobilu, a može biti od ogromne pomoći ako vam se slučajno desi kvar ili dug zastoj. Spakujte i neku hranu, ali pazite da nije kvarljiva. Lijekovi protiv bolova, temperature...

Sretan put!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije