Svjetski mediji pišu o školi u BiH: Imaju zanimljivu učionicu, ne trebaju im maske

1
Radiosarajevo.ba
Svjetski mediji pišu o školi u BiH: Imaju zanimljivu učionicu, ne trebaju im maske
Foto: Dnevnik.hr / Nastava u Kaćunima

Jedna škola u Bosni i Hercegovini nema problema s maskama, a učenike je nakon ljetnih praznika dočekala u potpuno novom izdanju.

Naime, nastava se odvija u novoj učionici na otvorenome, a prvi su dojmovi i više nego pozitivni. U mjestu Kaćuni u središtu BiH učenici slušaju nastavu na svježem zraku. Klupe u učionici složene su u polukrug kao u amfiteatru, a na istaknutom mjestu u sredini je mjesto za nastavnika, piše dnevni.hr. 

"Meni je jako drago što smo napokon krenuli u školu s prijateljima. Vidjeli smo se poslije drugo vremena i drago mi je što imamo ljetnu učionicu koju možemo iskoristiti da nismo u zatvorenom prostoru", rekao je učenik Anel Hodžić.

Osim prednosti koje donosi boravak na svježem zraku, u učionici je među učenicima dovoljan razmak pa nema potrebe ni za maskama.

"Djeca su to prihvatila odlično. Meni je drago što su opušteni, ali u isto vrijeme poprilično su ozbiljno prihvatili nastavni proces vani. Nije ih zbunilo to što su oni ispod vedrog neba i što jednostavno imaju priliku možda i da budu glasni i da gledaju posvuda. Oni su fokusirani na nastavu", rekao je nastavnik Mirza Begović.

Nastavnici su i prije planirali ovako nešto, a ubrzala ih je pandemija pa su učionicu na otvorenome napravili tijekom ljetnih praznika, uz pomoć donacija i lokalnih vlasti, prenosi dnevnik.hr. 

"Ovo je neki izlaz u slobodu iz škole i za učenike i za nastavnike. S radošću to rade, s radošću izvode djecu jer je i njima lijepo. Ni oni ne vole biti u zagušljivim, malim prostorima", rekao je Dženan Hodžić, direktor škole.

Naravno, djeca će nastavu slušati u učionici na otvorenome sve dok to vrijeme bude dopuštalo, a onda se vraćaju u zatvoreni prostor.

Ova priča privukla je pažnju i svjetskih medija, poput Reutersa, tako da se za zanimljivu ideju iz Kaćuna čulo širom svijeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije