I ruke od svile, što najdraže su bile: Sve dok ima nas - borit ćemo se za Dženana

3
I.S.
I ruke od svile, što najdraže su bile: Sve dok ima nas - borit ćemo se za Dženana
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sjećanje na Dženana Memića

"I ruke od svile sto najdraže su bile, čekaju da me zagrle, kad i mene voljeni pozove...".

Ovim tužnim stihovima večeras je počelo okupljanje građana, porodice i prijatelja povodom rođendana tragično preminulog mladića Dženana Memića. Danas bi napunio 27 godina.

"Dragi, mladi ljudi, ... milion opravdanja, a vi sve došli zato što imate čistu dušu. Vaša djeca zato neće biti poput onih koji su skrivali ovo. Želim vam prenijeti emociju tih ljudi. Malo je reći da je naš odnos bratski", poručio je efendija Asad Fočo.

Sjećanje na Dženana Memića - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Sjećanje na Dženana Memića

Poručio je kako "babo Muriz nije kao oni".

"On nije sakrio ubice ničijeg djeteta i zato dolazi u Tužilaštvo dignute glave - jer nikome zlo nije učinio", rekao je Fočo.

Napomenuo je da je "puno stvari koje bi želio kazati".

"Dženan je pronađen ovdje, gdje je zvučnik... Zapamtite - oni koji su mogli pomoći i spasiti ga, hodali su oko njega i dogovarajući kako će to sakriti. Korumpirana banda se odnosila kao 'šta nas briga, neće on preživjeti ni sedam dana'", rekao je Fočo.

Napomenuo je kako je jedna od najtežih trenutaka bio kada je Murizu Memiću poslao izgled kako će nišan izgledati.

"Ova borba je jedinstvena i neka bude sa nijetom na protestima - da dođete i date podršku kako bi ova porodica mogla tugovati u miru. Čuvajte svoju porodicu", poručio je Fočo.

Jedna od Dženanovih rodica ispričala je posebnu priču - kako se Dženan imao uvijek vremena za sve - i kafu, i razgledanje automobila, ali i 

"Nasmijte se makar danas, koliko god da je teško. To što smo ga poznavali je bogatstvo koje se ne može porediti. Ako postoji najmanja nada da nas čuje sada, neka mu bude drago... dok se ponovo ne sastanemo, na boljem i ljepšem svijetu", poručila je njegova rodica.

Jedan od njegovih drugova je poručio:

"Takve duše rano napuste ovaj svijet... Danas smo tu da bismo sačuvali uspomenu na njega...Sve dok ima nas - borit ćemo se za Dženana i pravdu", rekao je on.

Poručio je kako sebi nikada neće oprostiti što nije bio uz Dženana...

Zatim se prisutnima obratila Arijana Memić:

"Htjeli smo da ovo bude Dženanov dan... Svaki 11. august za nas je bio poseban. Mi smo velika porodica i uvijek smo se okupljali. Dženan bi svaki rođendan proveo s porodicom, a navečer s društvom. Posljednjeg rođendana nije htio nigdje da ide, proveli smo ga kući.. bio je ispunjen njegovim smijehom. Svaki 11. august je težak za nas. Kada se desilo njegovo ubistvo, odlučila sam da ćemo svaki rođendan obilježiti kao da je tu. I danas je kod kuće njegova omiljena torta. Dženan bi se ušunja u kuhinju, uzeo prvi komad i nasmijao kada gosti dođu"; rekla je Arijana kroz suze.

Sjećanje na Dženana Memića - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Sjećanje na Dženana Memića

Poručila je kako piše šta joj je na duši, u nadi da je Dženan čuje.

"Jedna od zvijezda će večeras biti ljepša od ostalih...", rekla je Arijana i počela plakati.

Zatim je nastavila:

"Kažu da će sve proći i da ćemo opet biti zajedno, a ja se pitam kada. Ovo ne prolazi... Ne postoji vrijeme koje može ukloniti. Svi žive život, a meni se čini da su naši stali... I dalje živimo zbog tebe, ali sve se pretvorilo u čekanje, a ti nedostaješ.. U glavi milion pitanja, ali koračno hrabro naprijed i ponosno.. Kako neko može imati pravo da oduzme nečiji život? Kako je neko mogao uzeti dio moje duše"; upitala je Arijana kroz suze.

Poručila je i kako bi Dženan danas napunio 27 godina.

"Tu su i baloni i pustit ćemo ih u visine, kao i svake godine", rekla je Arijana.

Vrijeme prolazi, a tuga je sve veća...

Dženan je brutalno napadnut 8. februara 2016. godine dok je šetao sa svojom djevojkom, a sedam dana kasnije preminuo je u bolnici. Imao je 21 godinu.

Svi koji su govorili o njemu, kažu da je bio ono dobro dijete iz mahale koje je gledalo kako kome pomoći, koje nikome nije zlo učinilo.

Vrijeme prolazi, a tuga je sve veća, ostalo je puno stvari koje je trebao da uradi, ostalo je puno toga što je planirao, ali je ostalo u zamrznuto u toj kobnoj februarskoj noći u Velikoj aleji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije