Tuzla / "I ja sam vjesnik proljeća": Izložbom obilježen Dan osoba s Down sindromom

21. 03. 2018. u 12:22:00 AA

Shares: 6

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je otvorena izložba fotografija ˝I ja sam vjesnik proljeća˝, autora Mirze Mustafagića.

Mustafagić je fotografirao djecu i osobe s Downovim sindromom, a cilj izložbe je podizanje svijesti o ovoj populaciji.

˝Na ideju o izložbi došla je prijateljica Emina Žabić, koja je volontirala s njima i predložila mi da realizujemo ovaj projekt. U proteklih šest mjeseci, koliko sam se družio s djecom i osobama sa Downovim sindromom, mislim da sam postao bolji čovjek i od njih sam dosta naučio. Postidim se kada sam nečim nezadovoljan, a onda vidim kako male stvari njih raduju i uveseljavaju. Kod njih nema mržnje, oni svakog vole. Nema ružnijeg ili ljepšeg čovjeka i kada bismo svi gledali njihovim očima, svijet bi bio ljepši˝, smatra Mustafagić. 

Jedna od osoba čiji je lik na fotografijama je i Selma Šahmanović iz Tuzle, učenica Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama.

˝Bavim se košarkom i volim raditi sve kućne poslove. Koristim i kompjuter. U školi mi je lijepo i svi u razredu su mi dragi. Družim se s njima. Najviše volim matematiku i vjeronauku. Volim i da crtam i bojim. Također, volim priče i pjesme˝, navela je Selma. 

Selmin otac, Mevludin Šahmanović, ističe da se djeca sa Downovim sindromom od ostale djece razlikuju samo na jednom polju.

˝To su djeca kao i sva ostala, samo što oni sve rade malo usporeno. Sporiji je njihov rad, shvatanje i napredovanje. Selma ima 17 godina, i za našu porodicu to znači 17 godina konstantnog rada. Rad, rad i samo rad, non-stop˝, poručuje Šahmanović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA