Kako je Husein Imširović otkrio groblje bosanskih vojnika u Mađarskoj

O. K.
Kako je Husein Imširović otkrio groblje bosanskih vojnika u Mađarskoj
FOTO: Facebook / Husein Imširović na "Groblju Heroja"

Posljednih dana na Facebooku je viralan post Huseina Imširovića, na društvenim mrežama poznatijeg kao Husein Salvatore koji je pisao o groblju bosanskih vojnika u Mađarskoj.

Do njega, kako je kazao za Radiosarajevo.ba, nije došao slučajno.

„Za 'Groblje heroja' znam već dvije godine. O njemu nema puno informacija na internetu, već sam saznao za njega kroz priču sa starijim ljudima i čitajući knjige“, kazao je za Radiosarajevo.ba Imširović.

Njegov cilj je bio, kako kaže, da ode i napravi priču o bosanskim herojima.

"Priču koja će reći našim ljudima da nas i tamo ima, da postoje ti ljudi i da im odam počast", ističe on.

Sljedeće godine, kako je rekao, organizira i biciklistički maraton prema Mađarskoj, gdje već ima oko 40 prijavljenih.

Njegov Facebook status prenosimo u cijelosti:

"Groblje heroja" u selu na jugu Mađarske, u kojem je smiraj našlo 487 duša vojnika bošnjačkih regimenti KuK iz Prvog svjetskog rata. Leže tako zaboravljeni od svih!

Ginuli su za državu u kojoj su živjeli. Bošnjaci su uvijek bili odani državama u kojima su živjeli, što smatram pozitivnim.

Na spomeniku stoji:

"U spomen hrabrim Bošnjacima, žrtvama I svjetskog rata, preminulim daleko od kuće i ovdje sahranjenim. Postavila samouprava mjesta Nagyharsány uz potporu Ministarstva odbrane Republike Mađarske.

"Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti, pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.

Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u Austro-Ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu Austro-Ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom "Die Bosniaken kommen" (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.

Lokalni biznismen, vlasnik obližnjeg kamenoloma, htio je sravniti sa zemljom ovo vojno groblje. No, stanovnici ovog mađarskog sela, Mađari, to nisu dopustili, Ipak poštuju i imaju zahvalnost za ljude koji su ginuli za njihovu zemlju tada našu zajedničku, nego su se digli i napisali protest Vladi i Ministarstvu odbrane Republike Mađarske. Ministarstvo je pozitivno odgovorilo i mehanizmima sačuvalo ga od skrnavljenja, participirajući u izgradnji spomenika.

Vječna im slava“, napisao je Husein Imširović na svom Facebook profilu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije