Husagić: Niko nije zadovoljan, ali pobjeda Sebastiana Kurza je neupitna

E. Halimić
Husagić: Niko nije zadovoljan, ali pobjeda Sebastiana Kurza je neupitna
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ahmed Husagić

Gotovo šest i po miliona birača krajem septembra (29.09.) izašlo je na vanredne izbore u Austriji. Uprkos sumnjama Austrijska narodna stranka (ÖVP) Sebastiana Kurza je osvojila najveći broj glasova na izborima za Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta.

Sebastian Kurz - undefined

FOTO: EPA: Sebastian Kurz

Nakon prvih izbornih projekcija jasno je da će Austrijska narodna stranka (ÖVP) imati većinu u zakonodavnoj vlasti, tačnije u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta. ÖVP je sa 37,2 posto osvojenih glasova daleko najjača politička stranka u Austriji i imat će ukupno 71 mandat.

Socijaldemokratska partija Austrija (SPÖ) imala je podršku 22 posto glasača, što predstavlja pad od pet posto. Imat će 41 mandat.

Podsjećamo da je do vanrednih izbora došlo zbog činjenice da se vlada Sebastiana Kurza raspala 18 mjeseci nakon što je formirana, tačnije krajem maja, kada je objavljen tajno snimljeni snimak sa Ibize. Na snimku se vidjelo kako lider Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache nudi vladine poslove navodnom ruskom ulagaču za pomoć u izbornoj kampanji. Stracheova stranka bila je u koalicionom partnerstvu sa vladajućom strankom, a on je bio vicekancelar. Nakon skandala morao je podnijeti ostavku.

FPÖ je ovaj put osvojio samo 16 posto glasova.

Kako dalje

Nakon što se slegla postizborna prašina koordinator za integraciju Socijaldemokratske partije Austrije Ahmed Husagić u razgovoru za Radiosarajevo.ba govori o rezultatima, mogućim koalicijama u ovoj za BiH itekako značajnoj europskoj državi.

Ahmed Husagić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Ahmed Husagić

„Naravno da nismo zadovoljni sa rezultatom izbora iako smo mi završili na drugom mjestu daleko ispred desničara, ali na žalost daleko iza konzervativne partije Sebastiana Kurza. Veoma zabrinjavajuće je da se razmjena glasača pretežno dešava unutar dva bloka, desnog i lijevog. Koliko je SPÖ i druge ljevičarske partije izgubile toliko su zeleni vratili svoje glasove i sad se nalaze malo više od rezultata pretposljednjih izbora“, kazao je Husagić.

Dodao je da se nesto slično desilo i u desnom bloku.

Glasači koji su bili razočarni aferama FPÖ su glasali za Sebastiana Kurza. Nažalost, ako ovako ostane koalicija ljevičarskih partija neće nikad biti moguća. Desničari opet imaju većinu sa kojom mogu da naprave vladu“, smatra Husagić.

Na pitanje kako bi mogla izgledati buduća vlada Austrije, Husagić odgovara da ÖVP i FPÖ imaju većinu i mogli bi napraviti vladu, ali zbog svih skandala je upitno, da li će ta vlada i biti konstituisana.

„Postoje već izjave od pojedinaca iz desničarske FPÖ da oni idu u opoziciju. U tom slučaju ostaju dvije mogućnosti, ili da konzervativci idu sa Zelenim ili sa SPÖ. Mišljenja sam da koja god od ove dvije partije uđe u koaliciju sa njima, na sljedećim izborima će doživjeti debakl“, naglasio je Husagić.

Gdje je socijaldemokratija

Govoreći o postizbornoj poziciji SPO-a, Husagić ističe da niko nije zadovoljan rezultatom, ali da vidi mogućnost da se pristupi temeljitim promjenama kako organizacionim tako i personalnim.

„A ono što je najvažnije, socijaldemokratija treba jedan novi narativ jer samo sa pojedinačnim mjerama se ne može konkurirati populističkim partijama“, kategoričan je Husagić.

Na naše pitanje kako vidi poziciju desničara, a nakon skandala sa Stracheom, on odgovara da su oni ipak kažnjeni sa minus 10 posto glasova.

Heinz-Christian Strache - undefined

Twitter: Heinz-Christian Strache

„Kod njih će se desiti sigurno promjene. Pitanje je i kako će se ponašati i bivši predsjednik partije Strache. Postoje naznake da on planira osnovati novu partiju. Mislim da će FPÖ trebati dosta vremena da se konsolidira“, zaključio je Husagić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije