Huffington Post: Balkanske zemlje duboko su povezane s mafijom

Radiosarajevo.ba
Huffington Post: Balkanske zemlje duboko su povezane s mafijom
Pinterest / Ilustracija
Predsjednica Adriatic Instituta Nataša Srdoč u tekstu za Huffington Post osvrnula se na aktuelno stanje NATO-a, a u kontekstu kontroverznih izjava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome kako je taj vojni savez zastario.

Srdoč kaže da se korumpirani političari iz Istočne Europe služe pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili vjerodostojnost.

Kao primjer navodi Crnu Goru za koju tvrdi da je kao "najnovija članica centar međunarodnog kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance", prenosi Huffington Post.

Tvrdi da, kada se raspravlja o zastarjelosti NATO-a, mora se uzeti u obzir sve gore navedeno te se treba stvoriti savez koji se sastoji od zemalja koje pripadaju slobodnom svijetu, u kojima postoji vladavina prava, koje osiguravaju granice, suzbijaju korupciju te štite slobodu i privatno vlasništvo.

"Tu postoji nevjerovatan paradoks - dok se lobiranje i uljepšavanje slike korumpiranih članica NATO-a u SAD-u brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu završiti u zatvoru i mogu biti ubijeni za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmjera i ozbiljnih prijetnji za nacionalnu sigurnost. Nikako se ne mogu pomiriti razlike u primjeni slobode govora i vladavine prava unutar NATO saveza", dodaje Srdoč. 

Većina tih zemalja je, navodi, otvoreno i duboko povezana s mafijom.

Huffington Post navodi da granice država na balkanskoj ruti nisu osigurane i tako se teroristima omogućuje prolaz.

"Izvještaji pokazuju da se radikalni islamisti služe balkanskom rutom za regrutiranje, nabavku oružja i finansiranje. U posljednjih 18 mjeseci je balkanskom rutom u Europu ušlo više od milion migranata, uključujući teroriste i trgovce oružjem, organima, ljudima i heroinom te se spajaju s trgovcima kokainom iz Latinske Amerike", navela je Srdoč.

Izvještaji, ističe, pokazuju da balkansko trgovanje heroinom donosi više od 28 milijardi dolara prihoda godišnje, te da se tim novcem finansiraju Al-Kaida, Hezbolah i Islamska država.

"Balkanska ruta počinje u Afganistanu, gdje se proizvodi 75 posto svjetskoga opijuma, koji se prodaje preko Irana, Turske i balkanskih NATO članica u Zapadnoj Europi i šire", navodi Huffington Post.

Dalje se ističe da države članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno novca za sigurnost.

"Članice NATO-a ne troše dva posto BDP-a na odbranu kako to traži NATO. I korumpirane ustanove crpe zalihe poreznih obveznika nelegalnim kanalima pomoću kriminala, korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza.

Na primjer, balkanske članice NATO-a nelegalno su izvukle 95 milijardi dolara u periodu od 2004. do 2013. godine, a nijedna nije potrošila zadanih dva posto BDP-a na odbranu", tvrdi Srdoč.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije