Hrvoje Krešić: prvi dobitnik regionalne novinarske nagrade 'Gordana Suša'

0
Radiosarajevo.ba
Hrvoje Krešić: prvi dobitnik regionalne novinarske nagrade 'Gordana Suša'
Foto: Twitter / Hrvoje Krešić

Regionalna novinarska nagrada “Gordana Suša” Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), pripala je Hrvoju Krešiću, novinaru televizije Nova TV iz Zagreba.

Svečano uručenje biće upriličeno u četvrtak, 2. februara 2023. od 19 sati, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Žiri je saopštio da su pored Krešića u uži izbor ušle novinarke Arijana Saračević – Helać (Federalna televizija – FTV iz Bosne i Hercegovine) i Emina Kovačević (N1 Srbija), i da je u takvoj konkurenciji bilo izuzetno teško doneti konačnu odluku.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Ines Kavalec, Sedina Muhibić i Arijana Memić: Hrabre žene na naslovnici bh. magazina Gracija

Ines Kavalec, Sedina Muhibić i Arijana Memić: Hrabre žene na naslovnici bh. magazina Gracija

Nagrada "Gordana Suša" osnovana je i dodeljuje se od ove godine za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po oceni žirija, Hrvoje Krešić je svojim profesionalnim angažmanom ispunio ključne kriterijume.

Nagrada podrazumijeva i razumijevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru regiona.

"Imajući u vidu da se radi o nagradi za rad u televizijskom mediju, kojem je Gordana Suša prije svega pripadala, i koji se u savremenom svijetu mijenja velikom brzinom, važni kriterijumi bili su i ispoljeni talenat i sposobnost novinarki i novinara za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, nerijetko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena", kaže se u obrazloženju žirija i naglašava da je Hrvoje Krešić u prethodnoj godini bezuslovno promovisao sve kriterijume.

Arijana Saračević Helać i Emina Kovačević
Foto: Twitter : Arijana Saračević Helać i Emina Kovačević

NUNS je Nagradu "Gordana Suša" osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona iu podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih televizijskih novinarki sa ovih prostora.

Novinarski žiri je radio u sastavu: Željko Bodrožić, predsjednik NUNSa, Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari, Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva, te Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Fahri Musliu i Velimir Ilić.

Nagradu je podržao Media Diversity Institute - Western Balkans (Institut za medije i različitosti - Zapadni Balkan).

NUNS i porodica Gordane Suše zahvaljuju na velikoj pomoći i podršci Milici Pešić, Borjanki Milatović, Andreju Dolinki i Ljubinku Kožulu, te svim članovima žirija i Organizacionog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije