Hrvatska policija ubacuje u BiH hiljade migranta koje im vraća Slovenija!

Radiosarajevo.ba
Hrvatska policija ubacuje u BiH hiljade migranta koje im vraća Slovenija!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dokument koji svjedoči o odluci Slovenije

Osim poznate prakse da u Bosnu i Hercegovinu prisilno vraćaju migrante prilikom ilegalnog prelaska granice sa Hrvatskom, te premlaćivanja i pljačkanja, o čemu već mjesecima pišu i govore svjetski mediji i borci za ljudska prava, hrvatski policajci već neko vrijeme u našu zemlju prebacuju i one strane državljane koje prilikom pokušaja da se domognu Zapadne Europe budu otkriveni na području Slovenije, potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Piše: Faruk Vele

Široka praksa

Prema zvaničnim podacima, hrvatske vlasti su putem readmisije u Bosnu i Hercegovinu tokom 2018. godine vratile 652 migranta, a u periodu od januara do jula ove godine njih 338.

Podsjetimo, postupak readmisije podrazumijeva da se migranti vraćaju u zemlju iz koje su došli, ukoliko postoje dokazi odakle su došli.

Sve se, po proceduri, mora obavljati na zvaničnim graničnim prijelazima, uz
propratnu dokumentaciju.

U međuvremenu, slovenska policija je zvaničnio potvrdila da su hrvatskim sigurnosnim strukturama predali više od 10.003 stranih državljana!

Bh. sigurnosni organi vjeruju da je veliki dio tih osoba završio u pravo u Bosni i Hercegovini. Za to postoje i brojni dokazi.

Predstavnici sigurnosnih struktura BiH šokirani su načinom rada hrvatskih kolega i izražavaju ozbiljnu zabrinutost.

Kako je ranije pisao Žurnal.info, Iračanin Nzer Abdul Aziz 19. avgusta ove godine uhapšen je u Sloveniji, kada je ilegalno, u vozilu hrvatskih tablica, pokušao ući na teritoriju te države.

Dokument koji svjedoči o odluci Slovenije - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Dokument koji svjedoči o odluci Slovenije

Dan kasnije, 20. avgusta, slovenačke vlasti su ga legalno, na graničnom prijelazu predale hrvatskim policajcima jer je dokazano da je taj migrant na teritoriju Slovenije ušao iz Hrvatske.

Slovenija je legalno Iračanina Nzera Abdul Aziza vratila u Hrvatsku, gdje ga je preuzela tamošnja policija. No, samo tri dana kasnije, tačnije 23. avgusta, na granici između BiH i Hrvatske, na mjestu gdje ne postoji granični prijelaz i gdje su hrvatski policajci već ilegalno ubacivali migrante u BiH, pronađeni su dokumenti o protjerivanju Nzera Abdul Aziza iz Slovenije! To znači da je navedena osoba već u našoj zemlji.

Na istom mjestu, bila je dokumentacija slovenačkih vlasti uručena migrantima Rebinu Ahmadu i Anwar Hoger Hassanu iz Iraka koji su, također, 20. avgusta ove godine iz Slovenije legalno prebačeni u Hrvatsku.

Slično se, prema podacima koji su u posjedu portala Radiosarajevo.ba dogodilo i sa Marokancem Achrafom el Bouhtalijem koji je ilegalno zatečen u Sloveniji 27. augusta, te je vraćen u susjednu Hrvatsku.

Na koncu, i on je, također, završio u BiH, što dokazuju dokumenti o pronalasku u Sloveniji, a koji su iznenada završili u našoj zemlji.

Sve ovo pokazuje široku praksu hrvatske policije da se nesretne osobe prebacuju s njihove teritorije na prostore bosanskohercegovačke države.

Narušavanje suvereniteta

Zašto država BiH još uvijek ne reagira?

Na poteze hrvatskih vlasti već odavno upozorava dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Sead Turčalo.

"Ja sam u više navrata adresirao ovo pitanje, koje je zanemarivano od početka migrantske krize, budući da se sve do pojave video snimaka nije htjelo ili željelo da vjeruje migrantima koji su bili predmetom torture, te su na potpuno nezakonit način vraćani u Bosnu i Hercegovinu ", kazao je Turčalo.

Potvrđuje da "u nekim slučajevima se radi i o vraćanju migranata za koje i nemaju dokaze da su u Republiku Hrvatsku ušli iz Bosne i Hercegovine".

"Smatram da institucije dovoljno jasno i ustrajno ne insistiraju prema EU da djeluje prema svojoj članici koja flagrantno krši ljudska prava migranata, suverenitet BiH kroz praksu vraćanja migranata bez procedure koje su propisane bilo skraćenim ili redovnim postupkom readmisije", kontsatira Turčalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije