Hrvatska je tokom juna i jula u BiH nezakonito prebacila 438 migranata

Radiosarajevo.ba
Hrvatska je tokom juna i jula u BiH nezakonito prebacila 438 migranata
PrtScr / Migranti koje je pretukla hrvatska policija

Hrvatska je tokom juna i jula u BiH nezakonito prebacila 438 migranata, navodi se u izvještaju nevladine organizacija „Border violens monitoring“.

U izvještaju se navodi da je tokom juna i jula dnevno viđeno između 30 i 50 osoba kako se vraća u Veliku Kladušu, nakon što ih je ilegalno vratila hrvatska policija, a najčešće se to dešava kod mjesta Vrnograć i to više od godinu dana.

Ova nevladina organizacija je objavila i fotografije koje su dokaz kako policija spaljuje njihove stvari, a u izvještaju navode i da im se oduzimaju i mobilni telefoni, dokumenti, kartice i slično.

„Oko 25 osoba prevozili su u kombijima bez prozora. Prijavljivano je da su namjerno palili grijanje umjesto klime kako bi pogoršali uslove. Ljudi su povraćali i nisu imali vazduha, a sjedili su u prostoru za šest osoba“, navodi se u svjedočenjima.

U izvještaju se nalaze i fotografije povrijeđenih migranata, ali i linkovi na kojima su svjedočenja, s videima, te ističe kako su političari, koji su ohrabreni nejasnim signalima iz EU, jasno naznačili da su ove operacije organizovane i naređene iz samog vrha države, prenosi Srna.

U julu je urađeno ukupno 40 izvještaja koji uključuju 579 osoba koje su prisilno vraćene.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije