Hrvatska odbila Dodikov pokušaj uvlačenja u dijeljenje BiH: Teze su mu sulude!

Radiosarajevo.ba
Hrvatska odbila Dodikov pokušaj uvlačenja u dijeljenje BiH: Teze su mu sulude!
Foto: EPA-EFE / Hrvatska odbila Dodikov pokušaj uvlačenja u dijeljenje BiH

Kako je moguće da međunarodna zajednica dozvoljava da se izdvoji Kosovo, a Republika Srpska tog prava nema? Zato je sasvim normalno da u Republici Srpskoj razmišljamo o novom modelu ako se ovaj ne poštuje, izjavio je u srijedu Milorad Dodik, srpski vožd u Bosni i Hercegovini te član tamošnjeg Predsjedništva, na sastanku s Aleksandrom Vučićem u Beogradu, piše Jutarnji list u komentaru susreta u Srbiji.

Vučić je diplomatski odgovorio da Srbija priznaje BiH, ali i da će još pojačati odnose s tamošnjim srpskim entitetom.

Međutim, Dodik je ovih dana upleo i Hrvatsku u svoje teorije o potrebi razgradnje susjedne države jer je izjavio kako je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslao dokumente u kojima ukazuju na "antidaytonsko ponašanje visokog predstavnika" u BiH te dodao kako će spomenutu dokumentaciju poslati i "hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću".

Riječ je o zaključcima parlamenta Republike Srpske u kojima se, uz ostalo, spominju pravo na samoopredjeljenje, autonomija entiteta i slično. Ti zaključci su naišli na oštre kritike u BiH, ali i međunarodne zajednice. Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) priopćili su da zaključci predstavljaju direktni udar na autonomiju dužnosnika na državnoj razini.

Da bi pojačao dojmove, Dodik je zatražio odlazak visokog predstavnika za BiH (koji je predstavnik međunarodne zajednice i kontrolira provedbu Daytonskog sporazuma) pa dodao: "Koliko sam razumio, i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako, Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba otići".

Nastup je zaključio optužbom da treba zapitati "kako je moguće da se na Kosovu pokušava bezočno razoriti teritorijalni integritet Srbije, a da se u BiH pokušava napraviti unitarna država". Njegove teze izazvale su snažne reakcije visokog predstavnika i vlasti u Sarajevu, ali i dovele u neugodnu poziciju Republiku Hrvatsku jer ispada da Zagreb nešto muti u suradnji s Miloradom Dodikom.

Zato smo od Ureda predsjednika i Vlade zatražili odgovore jesu li stvarno u kontaktima s čelnikom Republike Srpske. Odgovori su negativni, i to decidirano: "Nismo dobili nikakvo pismo, niti znamo o čemu se uopće radi", rekao je Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika.

Još su precizniji bili u Vladi gdje smo razgovarali s jednim od suradnika premijera Andreja Plenkovića, koji je odrješito demantirao vezu s najnovijim Dodikovim nastupima, ali i objasnio pozadinu.

"Četvrtog rujna u Washingtonu će se održati pregovori između Kosova i Srbije, a na ovaj način se pokušava pojačati srpska pozicija. Međutim, Dodikove teze su sulude, kao i uvlačenje Hrvatske u njegove priče o podjeli BiH. Hrvatski stav je jasan: BiH je cjelovita i nedjeljiva država, tri ravnopravna naroda", komentirao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije