Hrvatska je diplomante 'proglasila magistrima' još 2007.

Radiosarajevo.ba
Hrvatska je diplomante 'proglasila magistrima' još 2007.
0 / Izvor ilustracije: Fb. stranica relevantna razina duhovitosti
Današnja odluka senata Univerziteta u Sarajevu razljutila je mnoge visoko obrazovane građane u Kantonu Sarajevo.

Naime, na inicijativu kantonalnog ministra obrazovanja Elvira Kazazovića, usvojili su Zaključak po kojem oni koji su diplomirali studij koji je trajao četiri ili pet godina (ovisno o fakultetu) prije Bolonjskog procesa, od sada imaju diplome koje će biti ekvivalentne master studijama.

Ova odluka razočarala je sve one koji su prije uvođenja Bolonje završili magistarski studij, uloživši u to najmanje dvije godine rada i značajna sredstva od prosječno 6.000 KM.

Društvene mreže prepune su reakcija, ali i šala. Tako se neki pitaju da li ovo znači da je srednja škola od prije Bolonje sada izjednačena s prvim stepenom fakulteta, ili da je osnovna izjednačena sa srednjom?

 Razlikuju se mr. i mag. 

U međuvremenu treba podsjetiti da su sličnu odluku donijeli u susjednoj Hrvatskoj još 2007. godine, ali sa određenim klauzulama. 

"Diplomirani pravnici, ekonomisti, novinari, psiholozi i ostali koji su završili najmanje četverogodišnji sveučilišni studij, po novom Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, iza svog imena i prezimena mogu napisati titulu magistar, primjerice prava. No , prije nego što to učine, moraju od fakulteta na kojem su diplomirali zatražiti potvrdu da na to imaju pravo, inače mogu platiti kaznu", glasila je odluka.

Razlika je i u jednom detalju - da li se titula piše ispred ili iza imena:    

"Novim magistrima, za razliku od magistara znanosti koji su ispred imena pisali kraticu mr., kratica mag. pisat će se iza imena. Uz njih, naziv magistra struke dobit će studenti bolonjci koji budu završili preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i budu imali najmanje 300 ECTS bodova.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije