Dino Konaković: I po Suadi i po Olgi trebao da se zove Studentski centar

Radiosarajevo.ba
Dino Konaković: I po Suadi i po Olgi trebao da se zove Studentski centar
"Studentski centar Sarajevo treba da se zove Suade i Olge, to je moje misljenje".
srazmjer vode koja se zahvati iz izvorišta i one koja se plati (FOTO)
 

Nakon što mu je predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Haris Zahorivić danas predstavio prijedlog da se Studentski centar nazove po Suadi Dilberović, isključivši iz prijedloga ime Olge Sučič, na svom Facebook profilu oglasio se premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, istakavši: 

"Studentski centar Sarajevo treba da se zove Suade i Olge, to je moje misljenje".

Podjsetimo, Haris Zahirović (poznat u javnosti, između ostalog, i po svojoj neskrivenoj homofobiji) danas je svoj prijedlog obrazložio ovako: 

"Iako su studenti htjeli da se Studentski centar zove po Suadi Dilberović i Olgi Sučić, ipak su se odlučili da ovaj centar nosi ime samo po rahmetli Suadi, jer je ona bila studentica Medicinskog fakulteta Sarajevskog univerziteta. Na ovaj način bi trajno sačuvala sjećanja na prvu žrtvu agresije i njeno ime ne bi nikada bilo zaboravljeno".

Tim povodom, prenosimo u cijelosti Facebook status premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića koji je uslijedio nakon sastanka: 

Piše: Elmedin Konaković, Facebook

"Danas sam slusao predstavnike SPUS-a kako su razmisljali studenti, da li zbog činjenice da je rahmetli Suada Dilberović bila student UNSA da se centar zove samo po njoj ili da se zove Suade i Olge, prvih žrtava agresije na našu zemlju  (Suada i Olga smatraju se prvim žrtvama u opsadi Sarajeva iako je bilo ubijenih i prije smrti Suade i Olge), žrtava onog istog zločinca po kojem se zove dom udaljen nekih 50ak KM od Sarajeva. 

Nisu razmišljali politički, razmišljali su studentski i bili blizi opciji da se zove po ubijenoj kolegici sa Medicinskog fakulteta. 

Vidim da se javio veliki broj mojih kolega, političara, da takav stav SPUS-a bas oštro osudi. I oni razmišljaju kao ja, politički.

Imali su studenti, posebno njihov predsjednik, i prije ove inicijative interesantnih izjava za javnost. Ni te nisu bile političke, ja se ni sa takvim izjavama i stavovima nisam složio. 

Šta u ovoj priči zanemarujemo ?

SPUS je otvorio teme o kojima dugo niko nije ni pisnuo. 

Status studenata, fokus obrazovanja, profesori koji predaju na nekoliko institucija istovremeno dok asistenti vode nastavu, visokim platama nekih dekana i malim platama asistenata i profesora, pojavama bubica na ispitima, devalvaciji znanja, hiperprodukciji diploma, nepovezanosti upisne politike i tržišta rada, kritikuju vlast i naše poteze koji ne vode ka poboljšanju studentskog standarda, uključili su se u donošenje zakonske regulative, traže od nas veći broj inspektora, bolji nadzor, kreatori su ideje da država finansira najbolje studente i da na kraju svake godine gube pravo da država finansira oni koji zabušavaju na fakultetima, a da u sistem finansiranja ulaze oni koji sami plaćaju a bolji su studenti i još mnogo dobrih inicijativa i prijedloga. 

Vrlo su energični, dobro su organizovani i hrabri, nisu još u potpunosti svjesni da nisu samo studenti i da njihovi stavovi imaju i drugačije konotacije. 

Zaslužili su kritike za neke izjave i za brzopletost, ali zar je moguće da niko ne kaže ni riječ pohvale za stvari koje rade zaista dobro?

Centar će se zvati Suade i Olge, naš bi propust bio da tako ne bude, nas politicara.

Ideja je studentska.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije