Nakon nesreće / Sajjra Poljo iz Zenice samostalnom izložbom skupila 5.000 KM za liječenje

13. 07. 2017. u 08:05:00 Jasmina Ćebo

Shares: 0

Sajjra Poljo, jedanaestogodišnjakinja iz Zenice koja je prije dvije godine preživjela tešku saobraćajnu nesreću, nakon četiri operacije u Zenici imala je još tri zahvata u Austriji.

Sajjra je doživjela nesreću na povratku iz škole kao pješakinja kada ju je udario automobil te je preživjela tešku politraumu s ogromnim povredama, višestrukim prijelomima, kontuzijama, moždanom komom što je rezultiralo paraplegijom.

No, nakon dvije godine situacija se drastično promijenila i Sajjra je dosta napredovala u odnosu na prognoze.

Nakon teške nesreće oduševljava svojim talentom

Ljubav prema slikarstvu rodila se spontano kada je upoznala slikare koji su je uveli u svijet boja. Trenutak kada se upustila u boje rezultirao je s mnogo oslikanih djela.

Iza Sajjre je sada već druga samostalna izložba koja je poprimila internacionalni karakter.

Izložba je održana prošle sedmice u Cabaret clubu u Zenici u organizaciji Miroljuba Mijatovića, direktora DOL scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Cabaret cluba, koja je, kako je za Radiosarajevo.ba kazao njen otac Mirsad Poljo, protekla fenomenalno.

Osim Sajjrinih slika, održan je i prigodan program uz muziku i recitacije učesnika s DOL scene.

"Sajjra je presretna. S 11 godina je imala svoju drugu samostalnu izložbu koju su podržali slikari iz BiH i dijaspore. Ona još nije u potpunosti svjesna svog talenta i onoga čime se bavi, ali je mnogo ponosna na svoj rad i doprinos“, rekao je Mirsad.

Sajjrin otac ponosan je na svoju djevojčicu.

"Njen trud mnogo podržavam jer u svemu tome ona je moj vjetar u leđa. S ponosom možemo reći da je Sajjra svojim slikanjem za samo nekoliko sati prikupila 5.000 KM“, ponosno ističe Mirsad.

Uvijek je voljela slikati i najviše uživa u grafici

"Najdraža tehnika joj je grafika, ali vrlo često se uhvati u koštac s uljem i akrilom na platnu. Još uvijek je u istraživanju i često od zamišljenog naslika sasvim nešto drugo. Vjerujemo da će nastaviti svoje emocije prenositi na platno“, naglasio je Mirsad.

U budućnosti ovu uspješnu mladu slikaricu, jedanaestogodišnju učenicu, čekaju još tri transplantacije matičnih ćelija u Austriji, a za svaku je potrebno 20.000 KM. 

"Bilo je planirano pet do šest transplantacija u Austriji, međutim, nakon ovog nalaza MRT ne može se tačno reći koliko će ih još biti", rekao je otac Mirsad.

"Njen oporavak je mjeren godinama u budućnosti, ali je evidentan. Sajjra je uporna. Mnogo radi i vježba tako da u ishod ne sumnjamo. Sljedeći zahvat je planiran u januaru 2018. godine, a svaki naredni zavisi od mišljenja ljekara koji je vodi u Austriji“, naveo je Poljo za kraj razgovora istaknuvši kako mu je cilj da Sajjra ostavi invalidska kolica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA