Sajjra Poljo iz Zenice samostalnom izložbom skupila 5.000 KM za liječenje

Jasmina Ćebo
Sajjra Poljo iz Zenice samostalnom izložbom skupila 5.000 KM za liječenje
Sajjra Poljo, jedanaestogodišnjakinja iz Zenice koja je prije dvije godine preživjela tešku saobraćajnu nesreću, nakon četiri operacije u Zenici imala je još tri zahvata u Austriji.

Sajjra je doživjela nesreću na povratku iz škole kao pješakinja kada ju je udario automobil te je preživjela tešku politraumu s ogromnim povredama, višestrukim prijelomima, kontuzijama, moždanom komom što je rezultiralo paraplegijom.

No, nakon dvije godine situacija se drastično promijenila i Sajjra je dosta napredovala u odnosu na prognoze.

Nakon teške nesreće oduševljava svojim talentom

Ljubav prema slikarstvu rodila se spontano kada je upoznala slikare koji su je uveli u svijet boja. Trenutak kada se upustila u boje rezultirao je s mnogo oslikanih djela.

Iza Sajjre je sada već druga samostalna izložba koja je poprimila internacionalni karakter.

Izložba je održana prošle sedmice u Cabaret clubu u Zenici u organizaciji Miroljuba Mijatovića, direktora DOL scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Cabaret cluba, koja je, kako je za Radiosarajevo.ba kazao njen otac Mirsad Poljo, protekla fenomenalno.

Osim Sajjrinih slika, održan je i prigodan program uz muziku i recitacije učesnika s DOL scene.

"Sajjra je presretna. S 11 godina je imala svoju drugu samostalnu izložbu koju su podržali slikari iz BiH i dijaspore. Ona još nije u potpunosti svjesna svog talenta i onoga čime se bavi, ali je mnogo ponosna na svoj rad i doprinos“, rekao je Mirsad.

Sajjrin otac ponosan je na svoju djevojčicu.

"Njen trud mnogo podržavam jer u svemu tome ona je moj vjetar u leđa. S ponosom možemo reći da je Sajjra svojim slikanjem za samo nekoliko sati prikupila 5.000 KM“, ponosno ističe Mirsad.

Uvijek je voljela slikati i najviše uživa u grafici

"Najdraža tehnika joj je grafika, ali vrlo često se uhvati u koštac s uljem i akrilom na platnu. Još uvijek je u istraživanju i često od zamišljenog naslika sasvim nešto drugo. Vjerujemo da će nastaviti svoje emocije prenositi na platno“, naglasio je Mirsad.

U budućnosti ovu uspješnu mladu slikaricu, jedanaestogodišnju učenicu, čekaju još tri transplantacije matičnih ćelija u Austriji, a za svaku je potrebno 20.000 KM. 

"Bilo je planirano pet do šest transplantacija u Austriji, međutim, nakon ovog nalaza MRT ne može se tačno reći koliko će ih još biti", rekao je otac Mirsad.

"Njen oporavak je mjeren godinama u budućnosti, ali je evidentan. Sajjra je uporna. Mnogo radi i vježba tako da u ishod ne sumnjamo. Sljedeći zahvat je planiran u januaru 2018. godine, a svaki naredni zavisi od mišljenja ljekara koji je vodi u Austriji“, naveo je Poljo za kraj razgovora istaknuvši kako mu je cilj da Sajjra ostavi invalidska kolica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije