Anketa | Hoće li radnici u BiH dobiti novu pomoć od 3.000 maraka? Zastupnik naveo tri razloga 'za'

4
I. M.
Anketa | Hoće li radnici u BiH dobiti novu pomoć od 3.000 maraka? Zastupnik naveo tri razloga 'za'
Fena / Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u decembru 2023. godine donijela Uredbu prema kojoj se iz proračuna Federacije BiH izdvoje sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zposlenicima uprave i drugih organizacija koji platu primaju putem Jedinstvenog računa Proračuna FBiH. 

Uredbom je također omogućeno poslodavcima da uposlenima isplate iznos od najviše 2.520 KM bez plaćanja poreza na dohodak i doprinosa. Ova uredba je završila krajem mjeseca juna 2024. godine, a provjerili smo da li se radnici mogu nadati finansijskoj pomoći i u ovoj godini.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić (SBiH) postoji mogućnost da uposlenici dobiju novu pomoć od 2.500 KM.

Lijepa priča iz BiH: Dino završio DIF iako su mu govorili da zbog dijabetesa neće moći

Lijepa priča iz BiH: Dino završio DIF iako su mu govorili da zbog dijabetesa neće moći

"Prema mojim saznanjima velike su šanse. Zbog činjenice da nemamo fiskalni zakon, odnosno fiskalnih reformi, bilo bi dobro da se donese nova uredba koja bi važila do kraja godine", rekao je Čavalić za naš portal.

Admir Čavalić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Admir Čavalić

Zastupnik Čavalić je naveo da je uputio niz inicijativa u proteklih nekoliko mjeseci upravo kako bi se išlo u tom pravcu. Također je naglasio da, ukoliko bi se to desilo, bilo bi dobro da se taj iznos poveća te da iznosi čak i više od 3.000 KM.

/ Anketa

Smatrate li da Vlada FBiH treba donijeti odluku da radnici ponovo dobiju pomoć od 3.000 KM?
Rezultati

Da li je realno očekivati Uredbu?

Admir Čavalić tvrdi da postoji tri razloga zbog kojih je realno očekivati donošenje nove uredbe koja bi važila do kraja godine. 

"Prvi je da nije došlo do fiskalne reforme. Drugi razlog je da je istekla postojeća Uredba od početka godine i treći razlog da se ništa značajnije nije promijenilo po pitanju životnog standarda naših građana. Relativno plate rastu, ali znamo da je to posljedica inflacije", pojasnio je.

Za jednokratnu pomoć od 1.000 KM putem aplikacije e-Porodilje prijavilo se 6.025 žena iz FBiH

Za jednokratnu pomoć od 1.000 KM putem aplikacije e-Porodilje prijavilo se 6.025 žena iz FBiH

Uredbu može donijeti Vlada Federacije BiH, a na prijedlog Federalnog ministarstva finansija koja, kako kaže Čavalić, to može uraditi već ove sedmice ukoliko se sjednica održi te ih ohrabrio za to.

"Ja sam podnio inicijativu i dobio odgovor na zastupničko pitanje od Federalnog ministarstva finansija gdje se navodi da se razmatra ta mogućnost donošenja nove uredbe", istakao je Čavalić.

Sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za četvrtak, 18. juli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije