Novi zakon o PIO/MIO zaustavit će umirovljenje policajaca

Semra Hodžić
Novi zakon o PIO/MIO zaustavit će umirovljenje policajaca
Na sjednicama Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme raspravlja se o novom zakonu o PIO/MIO.

Već ranije je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine saopćila da novi zakon o PIO/MIO nema alternativu jer predstavlja trajno rješenje za penzioni sistem.

Kako se najavljuje, donošenje novog zakona o PIO/MIO i uvođenje trezorskog poslovanja doprinijet će stabilizaciji penzionog sistema, redovnoj isplati penzija i jačanju finansijske stabilnosti Federalnog zavoda PIO/MIO, jer će tako biti osigurana novčana sredstva iz Proračuna FBiH ili nekog drugog izvora koji će osigurati Vlada FBiH. 

Dogovorena je i intenzivnija suradnja između udruženja, resornog ministarstva i Vlade FBiH, s ciljem uspješne reforme penzionog sistema i donošenja novih provodljivih propisa.

Ipak, nije tajna da novi zakon nije idealan, te su se već pojavile spekulacije da će on donijeti velike probleme pojedinim zvanjima, naročito onima s beneficiranim radnim stažom poput policije itd.

Iz Zavoda PIO/MIO za Radiosarajevo.ba naveli su da Zakon o MIO/PIO sam po sebi, tj. svojim odredbama, neće stvoriti nikome problem, no poteškoća bi moglo biti u slučajevima kada odredbe navedenog zakona ne budu usaglašene s drugim zakonima koji reguliraju nečiji radno-pravni status.

"Kada spominjete policijske službenike, oni svoja prava iz radnog odnosa ostvaruju na temelju Zakona o državnim službenicima, a kojim je određeno da se pravo na penziju stječe kada se ostvari 40 godina penzionog staža. (Penzioni staž= staž osiguranja + posebni staž)", navode iz Zavoda PIO/MIO za Radiosarajevo.ba.

"S druge strane, novi zakon o MIO ne podrazumijeva da se pravo na penziju ostvari samo uz ispunjenje uvjeta od 40 godina penzionog staža, nego zahtijeva i ispunjavanju uvjeta godina života. U takvom bi slučaju, dok se ne izvrši usaglašavanje navedenih zakona, moglo doći do zastoja u procesu umirovljenja policijskih službenika", rekli su iz Zavoda za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije