Hobi porodice Delić iz Sarajeva: Personalizirani terarijumi kao originalni poklon

Anadolija
Hobi porodice Delić iz Sarajeva: Personalizirani terarijumi kao originalni poklon
Foto: AA / Izrada tetarijuma porodice Delić

Spoj s prirodom i vraćanje prirodi kao vidu opuštanja nakon stresnog dana, ali i povezivanju porodice, porodica Delić iz Sarajeva izabrala je izradu terarijuma.

Naime, ljubitelji biljaka često bivaju oduševljeni kreacijama koje Timur Delić, njegova supruga Merima i sedmogodišnja kćerkica izrađuju u terarijumima, malim eko-sistemima koje kreiraju unutar zatvorene posude sa zemljom i biljkama. Ono što je zanimljivo, jeste da je na početku veoma teško predvidjeti krajnji izgled terarijuma, tako da svaki novi projekt kojem porodica Delić pristupa, nosi novu dozu neizvjesnosti i kreativnosti u datom momentu.

Porodica Delić u ove kreacije unosi i svoj duh, dodavanjem detalja kojima pokušavaju kroz terarij prikazati ličnost i interesovanja osobe kojoj je namijenjena.

Upravo tako je ideja za izradu terarijuma i nastala, prisjeća se Timur Delić u razgovoru. Kaže kako je ideja nastala spontano prije nešto duže od godinu, kada je porodica željela pružiti personaliziran poklon prijateljima.

Izrada tetarijuma porodice Delić - undefinedFoto: AA: Izrada tetarijuma porodice Delić

”Trebali smo ići kod prijatelja i trebao nam je originalan poklon. Shvatili smo da u kući imamo biljaka i rekli: Hajmo sastaviti mali aranžman. Prijateljima se to veoma svidjelo pa su tražili i za svoje prijatelje“, rekao je Delić.

Pozitivne reakcije koje su tada dobili, potakli su ih da se intenzivnije bave izradom terarijuma, a napravili su i stranice na društvenim mrežama na kojima objavljuju fotografije, radova. Timur, pored izrade terarijumima, posebnu pažnju posvećuje i fotografiji, za koju kaže da mu je ljubav još od mladosti.

Dodaje kako većina njihovih terarijuma nastaje tako što od prijatelja dobiju upit koji žele najmilijima dati originalan poklon.

”Kažu: Mi imamo osobu koja je veoma vesela, voli to i to, da li nam možete nešto napraviti?' Onda mi otprilike shvatimo šta su želje i mogućnosti i pokušamo većinu terarijuma napraviti što bliže tome što su pojedinci tražili, odnosno na neki način da se ljudi pronađu u toj maloj zelenoj oazi”, kazao je Delić, a ponekad mu za izradu terarijuma treba i nekoliko dana, s tim da je izrada relativno jednostavna, ali kreativni proces je ono što je izazovno.

Pronaći ideju, biljke i složiti to u jednu cjelinu i da bude interesantno, nije nimalo jednostavan posao.

Materijal nalaze prilikom odlaska u prirodu, a u kreiranju određenih ideja Timuru su velika podrška supruga i kćerka koje pomažu u pronalasku savršenih detalja za novi terarijum. Ono što njegove terarijume izdvaja od drugih su sitni detalji koji im daju dušu. Tako mnoge domove u Sarajevu krase terarijumi s detaljima stećaka, motocikala, brodića, pa i one s duhom planina i mora.

”Sva inspiracija koju koristimo za terarijume je iz prirode i radimo s prirodom kakva jeste. Biljke kupujemo, ove malo egzotičnije, radimo sa sukulentima kojih nema baš kod nas, a kod nas je najpopularnija čuvarkuća i za nju svi znaju. Ove ostale su malo rjeđe dostupne, mada u posljednje vrijeme nam je i to malo pristupačnije. Volimo koristiti mahovinu, kaktuse... Kada odemo u prirodu volimo pogledati interesantni kamen koji bi bio dobar u nekom terarijumu“, rekao je Delić.

Izrada tetarijuma porodice Delić - undefinedFoto: AA: Izrada tetarijuma porodice Delić

Iako se izrada terarijuma čini kao jednostavan posao, Timur napominje kako je potrebno paziti na kompatibilnost biljaka jedne s drugom, mjesta na kojem će se terarijum nalaziti i potrebnoj količini svjetlosti.

Porodica Delić i to uzima u obzir pa tako razmišlja o načinu održavanja terarijuma u novom domu.

”U principu ideja jeste nastala tako što imamo dosta prijatelja koji nemaju osjećaja prema biljakama i često se žale: 'Šta god da uradim ,nisam dobro uradio, iz nekog razloga biljke venu'. To se svima može desiti i nama se to dešava dok eksperimentišemo i upoznavamo biljku, ali gledamo da uzimamo biljke koje su lakše za održavati. Sukulenti su biljke koje u principu zadržavaju dosta vode u svojim listovima, a samim tim zahtijevaju manje vode, odnosno manje zaljevanja i njege. Tako da su one veoma zahvalne. I kaktusi su dio sukulenata, samo što ih volimo malo izdvojiti. S druge strane, imamo biljke koje zahtijevaju više vode, ali su veoma otporne, naprimjer fitonije, jako lijepo izgledaju, a bogate su i otporne za implementaciju i održavanje“, rekao je Delić.

Podsjetio je kako je svaki terarijum i osoba kojoj se poklanja različita, zbog čega nastoje napraviti spoj želja i mogućnosti.

“Nekada nemamo svih materijala koje bismo željeli, nekada nas ograničavaju druge stvari. Uvijek napravimo kompromis. Dio koji mi predložimo i dio koji kažu. Nikada ne možemo replicirati slike s interneta, ali trudimo se da što više udovoljimo“, rekao je Delić.

Izrada tetarijuma porodice Delić - undefinedFoto: AA: Izrada tetarijuma porodice Delić

Porodici Delić podršku pružaju i prijatelji koji ih se sjete prilikom odlaska u prirodu pa donesu zanimljive detalje koji će terarijumu dati novu notu.

Timur je po zanimanju inžinjer elektrotehnike, pa ga izrada terarijuma opušta nakon stresnog dana.

”U principu, kada radite s biljkama trebali biste da radite nježno, pazite na biljke, radite s ljubavlju. Kada radite taj posao s ljubavlju, onda dođe sam taj zen. Davanje i uzimanje od prirode je ono što u suštini čini tu finu energiju nakon stresnog dana na poslu gdje je baš ta inekcija potrebna čovjeku da se opusti“, rekao je Delić.

Dodao je kako porodica veoma često odlazi na izlete i to koristi, na neki način kao opravdanje za pronalazak inspiracije.

”Ovaj dio hobija je izgovor da što više vremena provodimo vani, što bih u principu savjetovao svima”, rekao je Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije