Heroj Mahir Sulejmanović: Nakon teške nesreće na utrci samo predstavnik BiH stao da pomogne

4
Radiosarajevo.ba
Heroj Mahir Sulejmanović: Nakon teške nesreće na utrci samo predstavnik BiH stao da pomogne
Foto: Gracija / Mahir Sulejmanović, heroj iz BiH

Zadnjeg dana aprila, u Belgiji je održana tradicionalna, velika parabiciklistička cestovna trka "Ronde in Vlaandern Brugge – Ronse 2023".

Piše: Senad Pećanin za Graciju

Trku na kojoj je učestvovalo više stotina takmičara iz čitavog svijeta obilježio je gest jedinog bosanskohercegovačkog predstavnika.

Stigle su prve lubenice: Saznajemo odakle dolaze i po kojoj cijeni se prodaju u BiH

Stigle su prve lubenice: Saznajemo odakle dolaze i po kojoj cijeni se prodaju u BiH

Naime, na 40. kilometru trke došlo je do teške nesreće kada je mađarski takmičar doživio težak pad izletjevši sa staze. Tom prilikom je udario u banderu i doživio težak prelom ramena i niz drugih povreda.

U trenutku nesreće, pored mađarskog predstavnika prolazila je velika grupa od više od 40 takmičara: svi su vidjeli šta se dogodilo, ali je samo jedan stao i pružio prvu pomoć nesretnom kolegi.

Jedini takmičar koji mu je pružio pomoć bio je predstavnik Bosne i Hercegovine.

Svaka čast! Hrabri policajci iz Bosanske Gradiške spasili 21-godišnjaka

Svaka čast! Hrabri policajci iz Bosanske Gradiške spasili 21-godišnjaka

Zbog svog gesta izgubio je priključak sa velikom grupom takmičara, ali je postao pravi pobjednik trke – na svečanoj ceremoniji dodijeljeno mu je specijalno priznanje za pokazani fer-plej.

A, taj takmičar je Mahir Sulejmanović.

Ko iole prati muzičku scenu u Bosni i Hercegovini posljednjih 30 godina zna o kome se radi: muzičaru, kompozitoru i najpopularnijem sarajevskom DJ-u. No, samo oni koji ne znaju kakav je čovjek popularni Mahir Beat House mogu biti iznenađeni njegovim viteštvom kojim je oduševio belgijske organizatore trke, gledaoce i javnost.

Povratak u život

Prije tri godine Mahir je doživio tešku povredu: prvih nekoliko sati kompleksne operacije tim ljekara borio se za njegov život, a narednih nekoliko sati ljekari su se borili da izbjegnu amputaciju Mahirove teško povrijeđene noge.

Ljekari su uspjeli ostvariti oba cilja, ali su posljedice nesreće bile bolne: trajni teški invaliditet i uvjerenje da će Mahir ostatak života provesti u krevetu, ili, u najboljem slučaju, u invalidskim kolicima. Ali, on je odbio prihvatiti medicinski potvrđenu sudbinu: okrenuo se svakodnevnom, izuzetno bolnom, (psiho)fizičkom treningu.

Ponovo je učio stajati na nogama, hodati, a onda se posvetiti onome što je obilježilo njegov život. Prvo je postao najtraženiji sarajevski DJ i domaćin najboljih zabava u gradu, a onda se vratio i omiljenom biciklizmu, postavši jedini predstavnik Bosne i Hercegovine sa sjajnim rezultatima na najvećim međunarodnim takmičenjima u ovom paraolimpijskom sportu.

Iako se nije našao na pobjedničkom postolju, Mahir se u Sarajevo vraća kao pobjednik. Bosna i Hercegovina ima puno razloga da se ponosi svojim sportskim herojima kakvi su Edin Džeko, Lana Pudar ili Dženan Musa. No, istovremeno, svi Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni na svog sjajnog Mahira Sulejmanovića i njegovo viteštvo, navodi Gracija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije