Oštećenje vida ga nije odvojilo od muzike: Sarađivao i s Merlinom

Jasmina Ćebo
Oštećenje vida ga nije odvojilo od muzike: Sarađivao i s Merlinom
Dvadesetdevetogodišnji Halid Hajduković nikada nije dopustio da ga veliko oštećenje vida spriječi kako bi se bavio onim u čemu najviše uživa i voli, a to je muzika.

Ovaj mladi multiinstrumentalista, muzički producent i aranžer tokom dana raspolaže s pet posto vida a noću ne vidi.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba priča o svojoj porodici, uspjehu i muzici.

Rođen je u malom mjestu Dolovi pokraj Visokog koje mu je danas, kako kaže, oaza mira gdje odmara dušu i tijelo.

"Odrastao sam u  jako velikoj porodici. Nas je bilo 15 braće i sestara. Jedan  brat je poginuo u ratu i ostalo nas je sedam braće i sedam sestara. Sedam ih vidi normalno a sedam ima problema s vidom“, rekao je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba Hajduković.

Iz Visokog je 1997. godine došao  u Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu gdje je završio osnovno školovanje, zatim Nižu muzičku na Ilidži – Odsjek gitara, a potom i Srednju muzičku školu.

"Kao da je bilo zapisano da ću se baviti muzikom, a to mi je nekako i bila želja. Još od malih nogu kad bi me pitali čime bi se volio baviti, govorio bih da mi je želja snimati CD-ove, svirati na koncertima i, zaista, nakon svih tih godina i nekog perioda života koji svako prođe uspio sam ostvariti svoje snove. I danas slobodno mogu reći da sam sretan i jedan od rijetkih koji radi ono što voli. Osjećam jednostavno neku ljepotu života“, ispričao je Hajduković.

Prije tri godine svoju najveću ljubav pretvorio je u posao. U dnevnom boravku svoga stana osnovao je vlastiti produkcijski studio Sound Art, a klijenti su mu mnogobrojni umjetnici.

"Kada sam počinjao s radom, tu je već bila ekipa s kojima sam surađivao - Eldin Huseinbegović, Armin Muzaferija, kao i moj prvi saradnik Latif Močević koji je kod mene snimio svoj prvi CD, a, evo, već danas radimo i na drugom. Manju saradnju sam imao i s Dinom Merlinom“, istaknuo je naš sagovornik.

Pored produkcije Hajduković svira i nekoliko instrumenata, i to gitaru, harmoniku, bubnjeve i klavir, a nekoliko godina bio je član ansambla Dah ljubavi u kojem je svirao udaraljke. 

Halid_Hajdukovic_RSA5.jpg - undefined

"S ansamblom Dah ljubavi smo svirali duhovnu muziku i sevdalinke te smo obišli cijelu Europu gdje smo upoznali jako mnogo ljudi. S kompozitorom iz Amerike Nigel Williamsom i njegovom ekipom radio sam na projektu pod nazivom Akustična ekologija. Tu smo od raznih materijala pravili i dočaravali zvuk vatre i vode. To je bio jedan jako zanimljiv projekt i moj prvi susret sa studijom“, kazao je Hajduković.

Trenutno radi na projektu s djecom za Dom kulture u Hrasnici, na par projekata duhovne muzike, drugom CD-u Latifa Močevića, ali i na projektu filmske muzike. Nedavno je za Dječiju nedjelju završio i službenu himnu.

Ako bismo tražili primjer velike borbe, pozitivne energije i uspjeha u jednoj osobi, našli bismo to sve zasigurno u Halidu Hajdukoviću koji je dokazao da se borbom bez obzira na poteškoće koje život nametne, snovi ipak mogu ostvariti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije