Sarajevo / Hackathon: Ilidžanski gimnazijalci imaju najbolje tehnološko rješenje

14. 10. 2019. u 15:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 567

Danas je u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu završen trodnevni Hackathon – događaj u okviru kampanje Zajedno za zajednicu na kojem su odabrana tehnološka rješenja za poboljšanje komunikacije između građana i lokalne vlasti.

"Ideathoni u Banja Luci i Sarajevu, kao i Hackathon ovog vikenda organizovan u okviru projekta ReLOaD, poslužili su kao platforma za mlade, tehnologe, stručnjake i javne službenike za prototipizaciju rješenja za utvrđene probleme u njihovim zajednicama pomoću tehnologije", izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

EYA Impact Weekend: Iskoristiti informacione tehnologije za mijenjanje društva

Od osam timova koji su učestvovali na Hackathonu i predstavili svoja idejna rješenja pred stručnim žirijem, odabrane su tri ideje od kojih će prvoplasirana ideja dobiti potpunu finansijsku podršku za razvoj. Trećeplasirani tim dolazi iz Banja Luke i predstavio se sa idejom Will it, mobilnom aplikacijom za javni gradski prevoz, a drugoplasirani tim, takođe, dolazi iz Banja Luke i osvojio je stručni žiri idejom za aplikaciju Male intervencije.

Steliana Nedera - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Steliana Nedera

Prvu nagradu i finansijsku podršku za razvoj idejnog tehnološkog rješenja dobio je tim četvoro učenika Četvrte gimnazije Ilidža iz Sarajeva - Emina Zolota, Elida Arnaut, Nadir Karaman i Benjamin Šišić. Oni su se predstavili sa idejom Go Green mobilnom aplikacijom čiji je cilj da edukuje i podigne svijest javnosti o važnosti očuvanja okoliša.

"Odlično se osjećamo danas nakon Hackathona – osvojili smo prvo mjesto i dobili smo podršku da razvijemo svoju aplikaciju, jako smo uzbuđeni", rekla je Emina Zolota, predstavnica tima Go Green.

Cilj kampanje Zajedno za zajednicu je sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka i stvaranje preduslova da građani imaju pristup informacijama o radu, politikama i svim ostalim relevantnim aktivnostima lokalnih uprava koje se tiču zajednice. Zbog toga je objavljen poziv tražio inovativna tehnološka rješenja kako bi se povećao glas građana i pomoglo jedinicama lokalne samouprave (JLS) da odgovore efikasnije na zahtjeve u svojim lokalnim zajednicama.

Hackathon - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Hackathon

Kampanja Zajedno za zajednicu je dio Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, inicijative koju finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Kampanja je počela Ideathonom u Banjoj Luci i nastavila se sa Ideathonom u Sarajevu, a događaji su okupili zainteresovane grupe ljudi sa tehnološkim idejama za bolju komunikaciju u lokalnim zajednicama. Kampanja se zaokružila trodnevnim Hackathonom u Sarajevu, na kojem su odabrani učesnici dalje razvijali i finalizovali svoja idejna rješenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA