Drago Bojić: Gvozdeno kršćanstvo biskupa Košića

0
Radiosarajevo.ba
Drago Bojić: Gvozdeno kršćanstvo biskupa Košića
Foto: FaH / Sisački biskup Vlado Košić

Sisački biskup Vlado Košić često nastupa i u pravilu svojim izjavama skandalizira onaj dio hrvatske javnosti koji nije zahvaćen hrvatskim nacionalizmom i katoličkim fanatizmom. U okviru kratkog teksta nije moguće ni taksativno pobrojati njegove sramotne i sablažnjive izjave i postupke otkako je došao na čelo sisačke biskupije. Poznat je po opravdavanju ustaškog pokreta i po podržavanju ratnih zločinaca, a hrvatsku javnost je ovih dana ponovno šokirao propovijeđu na misnom slavlju u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom na blagdan krštenja Gospodinova 10. januara.

Piše: Drago Bojić za Polis.ba

Misnim slavljem je obilježen spomen na 443. obljetnicu bitke protiv Turaka (13. januara 1578. godine) u utvrdi Gvozdansko, smještenoj nedaleko od sadašnje granice Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u kojoj su ondašnji mještani Gvozdanskog stradali braneći svoj zavičaj od osvajačkog pohoda vojske Osmanskog carstva.

Povijesnu bitku na utvrdi Gvozdansko biskup Košić interpretira prema logici hrvatskog nacionalizma po kojoj su sve bitke iz prošlosti bile zapravo bitke za sadašnju domovinu Hrvatsku. U svojoj propovijedi biskup Košić govori o „slavnoj pogibiji hrvatskih branitelja“ koji su „svim naraštajima našeg naroda svijetli primjer ljubavi prema Domovini i žrtve za nju“. Jasno je da biskup Košić svjesno manipulira poviješću i sadašnjim mještanima Gvozdanskog i da prošlost prostora koji zauzima njegova biskupija želi retroaktivno kroatizirati ideologijom bolesnog hrvatskog domoljublja.

Spominjući se davne bitke, biskup Košić u svojoj propovijedi ističe kako je „borba resila i resi hrvatski narod bilo da su nas tlačili Turci, bilo komunisti, bilo Srbi“, ali i dodaje, da se nije lako boriti protiv potresa jer je „potres teško predvidiv, ne možemo se protiv njega boriti kao protiv Turaka, komunista ili Srba.“

Ovdje ponajprije treba kazati da samo čovjek pomućenog i pomračenog uma može povlačiti ovakve usporedbe. Biskup Košić, slično kao i neki drugi katolički biskupi i svećenici, a i duhovne vođe drugih zajednica na ovim prostorima, rado obilježava bitke iz prošlosti, jer mu one služe da se razračunava s neprijateljima u sadašnjosti. Kako država Hrvatska nije ugrožena ni od Turaka ni od komunista, jasno je da Košić svojom propovijeđu stavlja mete na čela malobrojnih Srba u Hrvatskoj.

Nastavite tekst čtati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije