Ambasador Kine u BiH ugostio gradonačelnicu Sarajeva i premijera Fortu

1
Radiosarajevo.ba
Ambasador Kine u BiH ugostio gradonačelnicu Sarajeva i premijera Fortu
Foto: Grad Sarajevo / Benjamina Karić i Anja Margetić u društvu ambasadora Ji Pinga i saradnika

Gradonačelnica Benjamina Karić odazvala se danas pozivu ambasadora Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Ji Pinga da prisustvuje obilježavanju stote godišnjice osnivanja Komunističke partije Kine (KPK).

Prijemu je prisustvovao i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo. 

U ugodnom razgovoru uz tradicionalni kineski čaj u rezidenciji ambasadora, dotakli su se globalne misije koju Partija Kine zagovara jedno cijelo stoljeće.

“Izuzetna je čast u ulozi gradonačelnice, ali i potpredsjednice Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), ozvaničiti i proslaviti ovaj veliki jubilej. Sigurna sam da će vrijeme koje je pred nama produbiti razumijevanje s političkim strankama u našoj zemlji, ali i služiti stabilnom odnosu BiH i Kine”, kazala je gradonačelnica Karić.

Ping ističe da ovim obilježavanjem počinje novi historijski početak, ali i da “KPK ohrabren željom za revolucionarnim promjenama, čvrsto stoji uz svoj narod”.

Zahvalio je gradonačelnici i njenoj zamjenici Anji Margetić na izdvojenom vremenu, još jednom istakavši kontinuirano dobru saradnju Grada Sarajeva sa kineskim gradovima, posebno Tianjinom s kojim njeguje 40 godina bratimljenja.

U sklopu obilježavanja jubileja, organiziran je i online Samit KPK sa drugim političkim strankama kojim predsjedava Si Đinping.

Proteklih 100 godina, Komunistička partija Kine je od male organizacije sa pedesetak članova prerasla u veliku partiju koja danas broji preko 91 milion članova i 4,6 miliona mjesnih ogranaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije