Gradonačelnica Karić u Jasenovcu: Zlu nikada ne treba popuštati

0
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnica Karić u Jasenovcu: Zlu nikada ne treba popuštati
FOTO: Facebook / Gradonačelnica Karić u Jasenovcu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je u Donjoj Gradini, povodom obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, poručila da je fašizam zlo i da su svu okrutnost tog zla Sarajke i Sarajlije su osjetile dva puta u prošlom stoljeću.

"Holokaust i genocid su univerzalne tragedije i zločini. Naša civilizacijska i ljudska dužnost je odati počast žrtvama i time ujedno poslati poruku koliko je bitno da se podsjećamo na ovakve zločine, kako se nikada i nikome ne bi ponovili. Upravo to je bio cilj moje današnje posjete Jasenovcu u kojem su stradali i naši brojni sugrađani. Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda, ali su u ovom logoru smrti stradali i brojni Jevreji, Romi i svi oni koji su se usprotivili fašističkom režimu", istakla je Karić.

Prema njezinim riječima, Jasenovac i druga mjesta strašnih stradanja neka nam budu nauk da se fašizmu i zlu nikada ne smije popuštati.

"Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločini i svako treba da odgovara za zločine koje je počinio. Razlike među ljudima, kulturama, nacionalnostima trebaju se poštovati, komunicirati i učiti, a nikako dozvoliti da one izazivaju zločine nad čovjekom", poručila je Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije