Gradnja stanova u BiH ne opada: Cijena novogradnje veća za 5,3 posto nego prošle godine

0
N. Ć.
Gradnja stanova u BiH ne opada: Cijena novogradnje veća za 5,3 posto nego prošle godine
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Novogradnja

Uprkos enormnom rastu cijena, počevši od cijena namirnica, goriva, i drugih potrepština, na listi se našao i građevinski materijal.

Iako se u Bosni i Hercegovini bilježi sve veći broj izdatih građevinskih dozvola, stanogradnja ne opada, a zgrade se nižu jedna do druge.

Posmatrajući situaciju iz perspektive prirodnog okruženja, mnogi stručnjaci misle kako to nije najbolji izbor. Čak se i na okolnim planinama uveliko grade stambeni objekti, parkovi se zamijenjuju objektima za stanovanje, čime se stvara "začepljenje gradova", pogotovo većih poput Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice, Banje Luke...

Ususret Eurosongu: Više favorita, ali Baby Lasagna i dalje uvjerljivo vodi na kladionicama

Ususret Eurosongu: Više favorita, ali Baby Lasagna i dalje uvjerljivo vodi na kladionicama

Federalni zavod za statistiku provodi tromjesečna istraživanja kada su u pitanju građevinska proizvodnja, odobrenja za gradnju, cijene prodatih stanova i slično.

"Tromjesečnim istraživanjima prikupljaju se podaci o vrijednosti izvršenih radova na objektima visokogradnje i objektima niskogradnje, prosječnom broju radnika na gradilištima i izvršenim efektivnim satima rada radnika na gradilištima u zemlji i inostranstvu, broju i veličini novoizgrađenih zgrada i stanova, cijenama prodatih novih stanova i strukturi cijene, kao i o broju izdatih odobrenja za građenje i veličini stambenih objekata za koja su izdata odobrenja za građenje", navodi se u saopćenju Agencije za statistiku FBiH.

Dobre vijesti za sve koji planiraju kupiti nekretninu u Njemačkoj: Evo za koliko su pale cijene

Dobre vijesti za sve koji planiraju kupiti nekretninu u Njemačkoj: Evo za koliko su pale cijene

Za sva ova istraživanja izračunavaju se indeksni pokazatelji na osnovu kojih se može pratiti kretanja građevinske aktivnosti u FBiH.

Broj izdatih odobrenja za građenje u maju 2023. godine u odnosu na prosječan broj izdatih odobrenja za građenje u 2022. godini veći je za 12,5 odsto, a u odnosu na maj 2022. godine veći je za 8,9 odsto.

Novogradnja
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Novogradnja

Broj predviđenih stanova za gradnju u maju 2023. godine u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2022. godini manji je za 31,8 odsto, a u odnosu na maj 2022. godine manji za 42 odsto. 

Kupila je kuću za 2 marke, a sada je prodaje za vrtoglavu cifru

Kupila je kuću za 2 marke, a sada je prodaje za vrtoglavu cifru

Iz Agencije za statistiku FBiH za portal Radiosarajevo.ba su kazali da su cijene prodatih novih stanova veće za 5,3 odsto.

"U prvom kvartalu 2023. godine u Bosni i Hercegovini je prodato 695 nоvih stаnоvа što je u оdnоsu na prvi kvartal 2022. godine više za 10,8 odsto. 

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u prvom kvartalu 2023. godine iznosi 2.368 KM što znači da je veća za 5,3 odsto u оdnоsu nа prvi kvartal 2022. godine.

Tokom 2022. godine u Bosni i Hercegovini je prodato 3.607 nоvih stаnоva što je u оdnоsu na 2021. godinu manje za 2,7 odsto. 

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih novih stаnоvа po kvadratnom metru u 2022. godini iznosila je 2.444 KM, što predstavlja rast za 33,7 odsto. u оdnоsu nа 2021. godinu", naveli su iz Agencije za statistiku BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije