Građani se okupili ispred Sebilja: Podrška hafizu Musiću

Radiosarajevo.ba
Građani se okupili ispred Sebilja: Podrška hafizu Musiću
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Nekoliko desetina građana okupilo se danas ispred Sebilja u Sarajevu kako bi dali podršku Kenanu ef. Musiću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, koji je jučer objavio da je predao ostavku na tu poziciju reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću zbog, kako je naveo, stalnih opstrukcija u vršenju dužnosti i organiziranog progona i "stravičnog mobinga svih neistomišljenika". 

Kako je napisao na Facebooku, prethodne dvije godine njegovog mandata obilježile su "kontinuirane opstrukcije i blokade u izvršavanju emaneta povjerenog glavnom imamu, nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata, uskraćivanje uvida u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa, te stalne laži i insinuacije usmjerene na diskreditaciju mene i ljudi sa kojima sarađujem".

Nakon njegove objave, brojne Sarajlije dale su mu podršku, ali i pokrenule peticiju. Pozivaju Rijaset Islamske zajednice u BiH da odbaci ostavku hafiza Kenana, te provedu istragu po njegovim saznanjima i sankcioniše neodgovorne.

Kako je naveo ef. Musić u objavi na Facebooku, "navedenim manipulacijama želi ubaciti nesloga među džemate i imame radi ostvarivanja kratkoročnih sitnih interesa, bez sagledavanja dugoročnih posljedica za našu zajednicu".

"Uzimajući u obzir sve okolnosti, i pored moje velike želje i truda da stvari u Medžlisu krenu u pravom smjeru, smatram da nemam nikakav racionalni izgled za promjenu stanja nabolje u Medžlisu", napisao je ef. Musić.

Kao kap koja je prelila čašu navodi provođenje organizirane kampanje progona i stravičnog mobinga svih neistomišljenika kroz najrigidnije totalitarističke forme revanšizma, rehabilitacije verbalnog delikta i inkriminiranja slobodnog mišljenja, koja se provodi prema čestitim i vrijednim ljudima iz džemata i imamima koji nose najveći teret organiziranja i djelovanja Islamske zajednice.

 "Moje djelovanje da se institucionalno zaštite ti čestiti ljudi, nažalost, nije dalo rezultat, pa se moja ostavka može tretirati kao još jedan poziv svim vjernicima i vjernicama na zaštitu prava na slobodu mišljenja i djelovanja, za koju smo u bliskoj prošlosti platili cijenu krvlju naših šehida", kaže Musić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije