Kako je Katar pokazao veliko srce u Bosni i Hercegovini

Piše: Faruk Vele
Kako je Katar pokazao veliko srce u Bosni i Hercegovini
Foto: Radiosarajevo.ba / Kako je Katar pokazao veliko srce u Bosni i Hercegovini?

Kada je prošlog mjeseca na Međunarodni aerodrom Sarajevo iz Katara sletio Dreamliner 787 Boeing, jedan od najvećih civilnih aviona s vrlo vrijednom i značajnom medicinskom i zaštitnom opremom za Bosnu i Hercegovinu, bila je to prva pomoć jedne arapske države upućena Bosni i Hercegovini!

Pomoć prijateljske zemlje stigla je po nalogu vladara države Katar Nj.V. šeika Tamim bin Hamada Al Thanija, a kao odgovor katarskog emira na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića

Katar je pokazao svoju nesebičnost, uprkos činjenici da se ta država i sama suočava s teškom situacijom uslijed pandemije. Naime, tih dana je u Kataru bilo zaraženo više od 30.000 stanovnika, značajno više nego u Bosni i Hercegovini.

Reisova poruka 

U Kataru često kažu kako su odnosi Bosne i Hercegovine i te zemlje "snažni prijateljski i bratski", te da nas takvi odnosi povezuju od osamostaljenja naše domovine do danas.

Vanjska politika države Katar utemeljena je "na miru sigurnosti i stabilnosti saradnji i prijateljstvu između naroda i država svijeta". Jedan od najbogatijih država svijeta uvijek naglašava da rješavanje sporova treba da se odvija mirnim putem, na temelju dijaloga.

To se potvrđuje i kroz njeno aktivno posredovanje u rješavanju sporova na regionalnom i svjetskom nivou, ali u Bosni i Hercegovini, gdje grade dobre odnose sa predstavnicima svih naroda, građana i zajednica.

Pomoć koja je stigla u najteže vrijeme je svojevrsna kruna snažne saradnje između Katara i Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović posebno je zahvalan državi Katar i emiru Katara, šeiku Tamim bin Hamadu Al Thaniju.

"Država Katar je dugi niz godina pokazivala da čvrsto stoji u bosanskohercegovačke građane. U vrijeme straha od pandemije CODIVA-19, emir Katara, neka mu Allah da svako dobro na oba svijeta, kada su mnogi iz političkih razloga pomagali druge u našem komšiluku, a nas zaboravili – poslao je pomoć jednako svim građanima Bosne i Hercegovine. Hvala mu na toj ljudskosti i brizi za svoju braću u Bosni i Hercegovini. Naravno zahvalan sam i drugima koji su nam pomogli: Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji, Turskoj, Mađarskoj, Poljskoj, UAE i mnogim drugima. Kao što znate, Islamska zajednica je mnogo puta pomagala unesrećene u mnogim zemljama i nastavit ćemo to činiti. To i jeste smisao bratstva među ljudima i narodima", kazao je reis Kavazović za Radiosarajevo.ba.

Saradnja Katara posebno intenzivirana od kako je u septembru 2018. godi na dužnost stupio Nj.E. Sultan bin Ali Al-Khater, ambasador Katara u Bosni i Hercegovini, što je svakako izraz želje te države da gradi snažne odnose sa našom zemljom i svim njezinim građanima.

Kako je Katar pokazao veliko srce u Bosni i Hercegovini?  - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Kako je Katar pokazao veliko srce u Bosni i Hercegovini?

Banja Luka i Doha

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić kaže da u pogledu saradnje sa Katarom postoji potencijal koji nije dovoljno iskorišten.

"Barem mi iz Banje Luke mi ranije nismo imali previše kontakata sa Katarom. Negdje od prošle, pretprošle godine otvorili su se ti kontakti i komunikacija i kroz boravak Nj. E. Sultana bin Ali Al-Khatera u Banjoj Luci. Također, bila je jedna razmjena korespondencije o čak uspostavljanju direktnih prijateljskih odnosa između Banje Luke i Dohe. Potom i pozivom i učešćem za Doha Forum, na kojem sam imao priliku biti u februaru ove godine, kao i kontaktima tamo na licu mjesta. Nesumnjivo izuzetno razvijena zemlja koja može biti primjer po mnogo čemu, od arhitekture do ulaganja", rekao nam je Radojičić.

Radojičić vjeruje da postoji šansa i za širu saradnju u budućnosti.

"Cijenim da postoji prijateljska relacija i vrlo dobronamjeran odnos sa te strane, i da bi valjalo, s naše strane, poraditi na tim raznim aspektima kontakata", konstatirao je gradonačelnik Banje Luke.

Dobra vijest za građane Bosne i Hercegovine iz Katara je došla u decembru prošle godine kada je tokom proslave Nacionalnog dana Katara saopćeno da će državljanima Bosne i Hercegovine biti ukinute vize prilikom putovanja u tu zaljevsku zemlju. Istovremeno, otvaranje direktne avionske linije između Dohe i Sarajeva pomoglo je da sve veći broj katarskih turista posjećuje BiH.

O nastojanjima ambasadora Al-Khater da se unaprijede odnosi BiH i Katara, prije svega, na ekonomskom planu dovoljno svjedoči činjenica da je među prvim posjetama realizirao onu u Agenciji za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

Brojni susreti

Uslijedili su brojni susreti, među kojima i oni sa trojicom Predsjedništva BiH: Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

Mnogo puta je naglašena velika zainteresiranost investitora iz Katara da nastave sa ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, kao i potreba uklanjanja svih administrativnih prepreka koje otežavaju investiranje u Bosni i Hercegovini.

Kako je Katar pokazao veliko srce u Bosni i Hercegovini?  - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Kako je Katar pokazao veliko srce u Bosni i Hercegovini?

Značajni su u tom smislu susreti sa predsjedavajućim novog saziva Vijeća minista BiH Zoranom Telegtijom, i ostalim ministrima Vijeća ministara BiH. Cilj navedenih susreta je bio širenje okvira buduće saradnje i pripreme novih sporazuma. Oni bi, zajedno sa ranije potpisnima, trebali dodatno učvrstiti ionako dobre odnose dvije zemlje.

Ambasador Katara je prošle godine na odvojenim susretima imao priliku razmijeniti mišljenja sa premijerima Federacije BiH i Republike Srpske Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.  Na oba susreta ambasador Katara je rekao da postoji interesovanje kompanija i investitora iz njegove zemlje za ulaganja u BiH, odnosno u oba entiteta.

Buduća saradnja

Spremnost Katara za saradnju u raznim ovlastim potvrđuje i interes za zdravstvo.

U uoči početka pandemije COVID-19 obavljen je razgovor i direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebijom Izetbegović.

Time su postavljeni temelji buduće saradnje zdravstvenih institucija u naše dvije države. Istovremeno, tokom teresnskih posjeta Banoj Luci i Mostaru imale su za cilj bolje upoznavanje potencijala ta dva bosanskohercegovačka grada radi dobivanja informacija korisnih za investiciona ulaganja.

Sve je ovo potvrda da se u budućnosti mogu očekivati i intenzivnije aktivnosti države Katar u Bosni i Hercegovini, prije svega, na ekonomskom, kulturnom, sportskom i drugim značajnim aspektima života.

Poznato je da je Katar u protekle tri decenije doživio ogroman progres. Razvojem infrastrukture i iznimnim ulaganjima u obrazovanje mladih generacija, Katar je postao vodeća država svijet u raznim oblastima života. To potvrđuju i građani naše zemlje koji žive i rade u Kataru, te predstavljaju uspješniji dio stranih kadrova koji su tamo angažirani. Iskustva koje BiH može dobiti saradnjom sa Katarom može biti samo na dobrobit naše zemlje.

Pomoć za očuvanje baštine BiH

Podsjetimo, Vlada Katara je u potpunosti finansirala izgradnju nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke, donirajući više od 8,8 miliona dolara. Ovo je prva zgrada koja je namjenski građena da bude biblioteka, a ujedno i najstarija ustanova na prostorima zapadne Evrope i Balkana.

U njoj se čuva najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u jugoistočnoj Evropi, što predstavlja najveći doprinos naučnoj i kulturnoj važnosti ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego za cijelu regiju i šire.

Katar, također, pomaže i očuvanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Nedavno su tako uputili značajnu donaciju Arhivu Bosne i Hercegovine za renoviranje dvije prostorije u kojoj se nalazi arhivska građa od historijske važnosti za našu zemlju. Ukupna vrijednost donacije bje 128.512,51 KM.

Između Katara i BiH su potpisani sljedeći sporazumi:

- Sporazum o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija

- Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

- Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja

- Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti zdrastva, proizvodnje lijekova i zapljavanja zdrastvenih radnika

- Sporazum o regulisanju zapošljavanja državljana Bosne i Hercegovine u državi Katar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije