Građani BiH su ekonomski (ne)slobodni: "Reformska agenda nije uspjela"

B. R. - E. H.
Građani BiH su ekonomski (ne)slobodni: "Reformska agenda nije uspjela"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U izvještaju Ekonomske slobode svijeta, Bosna i Hercegovina je rangirana na 92. mjesto, kao i Maroko. Izvještaj kanadskog 'Fraser' instituta obuhvata 162 države svijeta.

Bosna i Hercegovina je među najlošije rangiranim zemljama u Evropi. Najlošije je rangirana u odnosu na druge zemlje bivše Jugoslavije.

Od država bivše Jugoslavije, najbolje je pozicionirana Hrvatska koja je na 56. mjestu. Slijede je Slovenija koja je na 67, Sjeverna Makedonija na 73, Srbija na 80, te Crna Gora na 83. mjestu.

Od Bosne i Hercegovine u Evropi lošije rangirana je Moldavija. Ova država pozicionirana na 97. mjesto.

Iz tuzlanskog udruženja Multi su podsjetili da Bosna i Hercegovina nije ostvarila napredak u odnosu na izvještaj Ekonomskih sloboda iz 2018. godine kada je poziciju dijelila sa Liberijom.

Ekonomista Admir Čavalić za portal Radiosarajevo.ba kazao je kako je indikativno da je naša država najgore ocjene ostvarila u oblasti vladavine prava, veličine države i regulacije.

"Upravo su navedene oblasti i bile fokus, sad vidimo, neuspjeh Reformske agende. Zbog toga bilo kakvi budući reformski napori moraju imati fokus na navedene oblasti. U tom kontekstu, moram navesti da udruženje Multi dovodi stručnjake iz 'Fraser' Instituta, a kako bi 28. novembra ove godine u Sarajevu razgovarali sa političkim zvaničnicima i predstavnicima ekonomske struke. Cilj nam je da barem za par mjesta poboljšamo poziciju naše zemlje u okviru ovog izvještaja", istakao je Čavalić.

Dodao je da ono što je paradoksalno je da smo najslobodniji u oblasti koju ne kontrolišemo, a to je monetarna politika tj. novac.

"Shodno navedenom, potrebno je čuvati instituciju valutnog odbora, a suprotno nastojanjima određenih interesnih krugova koji bi uradili suprotno. Bez ekonomskih sloboda, iluzorno je očekivati normalan razvoj svih ostalih sloboda - političkih, ličnih itd. Također, ne može biti ni kvalitetne političke opozicije bez ovog uslova", smatra Čavalić.

Među deset vodećih zemalja su Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija, Švicarska, Sjedinjene Američke Države, Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija i Mauritanija.

Najgore su ocijenjene Irak, Republika Kongo, Egipat, Sirija, Demokratska republika Kongo, Angola, Alžir, Sudan, Libija i Venecuela.

Izvještaj za 2019. godinu je urađen na osnovu podataka iz 2017. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije