Goethe-Institut: Srednja građevinska škola iz Mostara imala najbolji projekat

Radiosarajevo.ba
Goethe-Institut: Srednja građevinska škola iz Mostara imala najbolji projekat

Nakon uspješno održane radionice za nastavnike i nastavnice iz cijele BiH u martu ove godine, odabira 20 škola koje su učestvovale u projektu, konačno su 28. maja 2018. predstavljeni projekti škola učesnica u Historijskom muzeju BiH, saopćeno je iz Goethe-Instituta Bosna i Hercegovina.

Za žiri je bilo sjajno iskustvo vidjeti kreativnost mladih iz cijele zemlje i želimo im se zahvaliti što su podijelili svoje sjajne priče i ideje sa nama.

Gledati radove koje su oni predstavili svakako ulijeva optimizam i vjeru u budućnost ove zemlje, kojoj će budući kreativni projekti ovih mladih ljudi sigurno donijeti nove vrijednosti.

Žiri nije imao lak zadatak pred sobom, ali moralo se odlučiti. Osnovni kriteriji kojima se žiri vodio u ovome bili su: Istraživanje i uvidi na kojima projekat počiva, izvedba ideje, te primjenjivost ideje i njena održivost.

Članovi žirija:
- Elma Hašimbegović – direktorica Historijskog muzeja BiH
- Selma Karačević-Kapić - stručni saradnik za zaštitu graditeljskog naslijeđa, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo
- Predstavinci Goethe-Instituta i Francuskog instituta

Škola koja je osvojila prvo mjeste jeste:

Srednja građevinska škola iz Mostara sa projektom „Kaldrma u Mostaru“.

Učenici ove škole biće pozvani na otvorenje izložbe 21.09.2018. u Sarajevo

Na listi finalista su se našle još dvije škole kojima je žiri odlučio uručiti počasno priznanje za rad na projektu, a to su:

Mješovita srednja škola Gračanica sa projektom „Gračanički krivi toranj“

Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo sa projektom „Krik sa Vraca“.

Hvala svim školama, nastavnicima i nastavnicama, a posebno učenicima i učenicama na izvanrednom radu i učešću u projektu.

Radujemo se zajedničkoj realizaciji izložbe i prezentaciji svih radova škola učesnica.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona na podršci u okviru realizacije ovog projekta i iskreno se nadamo da će prepoznati vrijednost rada učenika i učenica i podržati projekte na kantonalnom nivou, saopćeno je iz Goethe-Instituta Bosna i Hercegovina.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije