Godišnjica otvaranja memorijalnog centra u Potočarima

AA
Godišnjica otvaranja memorijalnog centra u Potočarima
Foto: Anadolija / 15. godišnjica zvaničnog otvaranja

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 15. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen obilježja i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine u kojem je do sada ukopano 6.610 ubijenih osoba.

Obilježavanju su prisustvovali, između ostalih, preživjele žrtve genocida, predstavnici lokalne vlasti u Srebrenici, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, predstavnici međunarodnih organizacija, a u ime člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića cvijeće je položio njegov savjetnik Dževad Mahmutović.

”Godine 2003. su počeli prvi ukopi žrtava genocida u Memorijalnom centru. Te godine ukopano je 989 žrtava genocida. Od tada se svake godine ukopavaju žrtve genocida, te je u 15 godina od otvaranja Memorijalnog centra bilo 18 kolektivnih dženaza. Bitno je da čuvamo sjećanje na žrtve genocida kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu, da znamo šta pomračeni umovi mogu uraditi, i pošaljemo jasnu poruku da se Srebrenica nikada i nikome više ne ponovi”, rekao je direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Mersed Smajlović koji je dodao da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno kada je u pitanju izgradnja Memorijalnog centra:

”Ovo je veliki kompleks. Između ostalog, urađen je spomen zid na kome su ispisana imena žrtava genocida. Urađena je spomen soba u velikoj hali bivše tvornice akumulatora. Uspjeli smo uraditi multimedijalnu sobu u saradnji sa agencijom SENSE iz Haga, a pored nje u 26 soba smješten je muzej genocida koji je rađen u saradnji sa vlastima iz Holandije. Uradili smo biblioteku koju trenutno opremamo knjižnim fondom. U okviru te biblioteke biće smješten dokumentacioni centar Haškog tribunala gdje će posjetioci imati pristup svim dokumentima. To je samo dio posla koji je urađen”.

Nisvet Mujanović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica kaže da proces traženja nestalih traje sporo.

”Svi se sjećamo kada je otvoren Memorijalni centar Potočari. Do sada imamo ukopanih 6.610 naših najmilijih. Još uvijek tražimo više od 1.500 ubijenih žrtava po vrletima Podrinja. Teško je bilo šta reći kada vidite sve ove nišane”, istakao je Mujanović.

Munira Subašić, predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, smatra da borba za istinu i pravdu još uvijek traje.

”Godine brzo prolaze. Već je petnaest godina kako je otvoren Memorijalni centar Potočari, a još uvijek nismo pronašli sve naše najmilije koji su ubijeni, još nisu svi zločinci kažnjeni za zločine. Majke umiru, a da nisu dočekale da znaju istinu. Ovi bijeli nišani govore sve”, rekla je Subašić.

Majka Mejra Đogaz kaže da je sve jasno „čim se vide bijeli nišani u Potočarima“.

”Bijeli nišani su svjedoci genocida. Naša djeca su pobijena nedužna, ni kriva ni dužna. Svima, koji hoće da vide je jasno da je ovdje počinjen genocid”, kazala je Đogaz.

Na današnji datum 2003. godine Memorijalni centar u Potočarima otvorio je tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru obavljena je 2003., kada je u tri faze ukopano gotovo hiljadu žrtava. U martu te godine ukopano je 600 žrtava, u julu 282 i u septembru iste godine 87.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida iz jula 1995. godine, kojeg su počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta Republika Srpska i Srbije. Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije