Gdje su danas i šta rade glavni akteri serije Viza za budućnost?

1
S.G.
Gdje su danas i šta rade glavni akteri serije Viza za budućnost?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Izudin Bajrović (Miro)

Termin nedjeljom od 20.10h nakon dnevnika na Federalnoj televiziji za mnoga bh. domaćinstva bio je rezervisan za jednu od najboljih TV serija domaće kinematografije - Vizu za budućnost.

Serija je to koju nije potrebno posebno predstavljati, a koja na najbolji mogući način dočarava suštinu zajedničkog života tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Viza za budućnost nas je još jednom podsjetila kako u našoj zemlji možda žive različiti narodi, ali su oni godinama povezani, naučeni živjeti jedni pored drugih i ne gledati na nametnute razlike.

Zgrada u kojoj se snimala serija  - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Zgrada u kojoj se snimala serija

Emitovanje je počelo sada već davne 2002., a posljednja epizoda prikazana je 2008. godine. Snimljeno je ukupno 206 epizoda kroz sedam sezona.

Gledaocima su u pamćenju posebno ostale novogodišnje epizode.

Radnja serije prati šestočlanu bošnjačku porodicu Husika, koja živi u jednom sarajevskom stanu, a koji je primorana napustiti zbog srpske porodice Golijanin koja se nakon završtka rata vratila u BiH iz Norveške.

Međutim, tu i nastaje problem. Husike ni pod koju cijenu ne žele napustiti stan sve dok im se ne napravi novi, a s čime se ne slažu Golijani.

Sud nešto kasnije donosi odluku kako ove dvije porodice moraju živjeti skupa u ovom stanu. Nešto kasnije, pridružuje im se i Hrvat Hrvoje Uskok iz Hercegovine, a sve njih "nadgleda" opasni sarajevski momak Rile.

Mirvad Kurić (daidža Rile) - undefined

Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Mirvad Kurić (daidža Rile)

Zgode i nezgode u koje upadaju jedni drugi i treći godinama su zabavljale gledaoce širom naše države, a mi ćemo se sada prisjetiti aktera ove serije te gdje su danas i čime se bave.

Vrhunska glumačka imena činila su alfu i omegu ovog projekta pa s toga ne treba čuditi zašto je ona bila toliko i uspješna.

Ulogu Mubere uzela je pokojna Nada Đurevska, svojevrsna legenda bh. glumišta. Bračni par Husika činili su Admir Glamočak (Suad) koji je i dan danas angažovan na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kao profesor, te Meliha Fakić (Alma) koja radi u ansamblu Narodnog pozorišta Tuzla.

Admir Glamočak (Suad Husika) - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Admir Glamočak (Suad Husika)

Jedan od najpopularnijih protagonista ove serije je Mirvad Kurić u ulozi Rileta. Javnost je manje više upoznata s njegovim političkim angažmanom budući da je pet godina obnašao funkciju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Nešto kasnije u seriji pojavljuje se Enis Bešlagić u ulozi Zele, mladog i ambicioznog konobara koji za kratko vrijeme dospjeva u sarajevsku "gradsku raju" za kojom toliko žudi. 

Bešlagić je nakon ove serije doživio veliki uspon na glumačkom nebu, a upravo ga je ova serija "lansirala" na glumačko nebo BiH i regiona. Isto se može reći i za Miraja Grbića (advokat Spasić), koji svoju karijeru trenutno gradi u SAD.

Enis Bešlagić (Zela) - undefined

Facebook: Enis Bešlagić (Zela)

Ne možemo a da se ne prisjetimo i Jasne Diklić (Danica), Emine Muftić (Sena), Izudina Bajrovića (Miro), Amre Kapidžić (Belme Husika), Maje Ibrahimpašić (Nejra), Lejle Zvizdić (Merima), Enisa Bešlagića (Zela), Ermina Sijamije (Saša), Drage Buke (Nero), Nermina Omića (Sejo), Dženite Imamović (Hedija) i mnogi drugi.

Popularna Mubera (Nada Đurevska) nažalost samo je jedna od mnogih likova ove serije koji su nas zauvijek napustili, a osim nje preminuli su i Žan Marlot (Hrvoje), Ljubiša Samardžić (Milan), Zoran Bečić (Oskar Prohaska), Sanja Burić (Dijana)...

U našoj fotogaleriji možete pogledati kako glavni likovi ove kultne serije izgledaju danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije