Franjevačka biblioteka u Tomislavgradu organizira veliku akcijsku prodaju knjiga

Radiosarajevo.ba
Franjevačka biblioteka u Tomislavgradu organizira veliku akcijsku prodaju knjiga
FOTO: Fena / Ivan Protuđer, Franjevački muzej-galerija u Tomislavgradu
Franjevački muzej-galerija u Tomislavgradu na uskrsni ponedjeljak, 2. aprila, organizira veliku akcijsku prodaju knjiga duplikata koju ta biblioteka posjeduje.

Kako je kazao bibliotekar Ivan Protuđer, duplikatom u Franjevačkoj biblioteci smatra se svaki četvrti i dalji primjerak iste knjiga, a za ovu priliku pripremljeno je 4.000 naslova svih žanrova, čija će se cijena kretati od jedne do 15 maraka.

Inače, Franjevačka biblioteka raspolaže knjižnim fondom od oko 65.000 naslova, koji se sastoje od klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodonaučnih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti (RARA - izdanih prije 1901 godine).

"Nakon provedenog projekta uređenja biblioteke, stručne obrade, zaštite, izrade mrežno dostupnog kataloga, obavljena je digitalizacija odabranih 21.000 primjeraka bibliotečke građe, razvrstane po signaturi, odnosno razvrstavana je u monografske publikacije, serijske publikacije, članke, karte, muzikalije, kompjuterske medije, filmsku i video građu, tako da je svaka knjiga dobila tačno određeno mjesto u polici", kazao je Protuđer.

Od jula prošle godine kada je biblioteka otvorena, učlanilo se 165 osoba svih dobnih uzrasta.

Uređenje Franjevačke biblioteke u Tomislavgradu potpomogao je i Državni ured Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH-a, a sve s ciljem da biblioteka postane informacijsko središte koje će svim korisnicima, pod jednakim uvjetima, pružati neometan pristup zbirkama i mrežnim izvorima kojim se promiče svijest o kulturnome nasljeđu franjevačke zajednice i društva u kojemu je zajednica djelovala kroz povijest, istaknuo je Protuđer.

"Biblioteka je već sada postala komunikacijsko i informacijsko, ali i religijsko-socijalno središte koje omogućuje pristup svim svojim zbirkama, nesmetan znanstvenoistraživački rad, obrazovno djelovanje i duhovnu izobrazbu šireg stanovništva naše općine", dodao je.

Osvrnuo se i na knjižni fond, kazavši kako on može postati temeljem budućega naučno-istraživačkog rada, čime biblioteka pridonosi širenju kulture i poticanju njenog sustavnoga istraživanja.

"Veliki broj knjiga iz kategorije stare i rijetke građe jasno ukazuje na vrijednost i rijetkost fonda biblioteke te s obzirom na kulturnu, historijsku i naučnu vrijednost opravdava uloženi trud i financijska sredstva", naglasio je Protuđer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije