Fra Marković: Podrška Čoviću je greška Hrvatske, Komšić mora smiriti histeriju

Radiosarajevo.ba
Fra Marković: Podrška Čoviću je greška Hrvatske, Komšić mora smiriti histeriju
Foto: Jasmin Mehić / Fra Ivo Marković

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, bosanski franjevac fra Ivo Marković u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je ponovni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Piše: Faruk Vele

Marković je primijetio da Željko Komšić u trci za člana Predsjedništva BiH „iz reda hrvatskog naroda“ navodi "mnoštvo pozitivnih obećanja".

"Da će pobjedom nad Čovićem zaštiti državu i načela koja će omogućiti bolji život svih građana BiH i time opravdava potez kojim frustrira bh. Hrvate zato što im drugi narod bira predsjednika. Društvo funkcionira na ravnoteži dvaju poluga, statusa i uloge, zakona i njegove implementacije. Komšić uzima status, a glede uloge zavlači glavu u pijesak, jer Čoviću i HDZ-u BiH omogućuje blokadu političkog života, porast islamofobije i daljnjeg gađenja Bosne Hrvatima", kaže fra Ivo Marković.

Dodaje da "bez sumnje Komšić opravdano napada Čovićevu antibosansku aroganciju i udruživanje s Dodikom".

"Međutim, s druge strane, stvara histeriju koju ne želi razumjeti i smiriti, nego je čak provocira izjavama o tužbi Hrvatske zbog Pelješkog mosta. Komšić je propustio ublažiti hrvatsku frustracije zato što uopće nije propagirao svoj izbor u zapadnoj Hercegovini, što s hrvatskim izbornim tijelom nije ni pokušao uspostaviti kontakt, a mogao je jer je iz toga dijela dobio ne samo simboličku podršku", smatra Marković.

Upozorava i na moguće posljedice.

"Tako Komšić dovodi BiH u rast spirale sukoba kada se zaboravljaju problemi na račun međunacionalne razdiobe i mržnje, što vrlo brzo može dovesti i do fizičkih obračuna", upozorio je.

Sada nakon izbora pred bh. društvom je organizacija vlasti.

"Najgore će biti ako sada Čović nastavi destruktivno djelovanje i nastavi bh. Hrvatima gaditi njihovu domovinu BiH. To će samo produbiti agoniju i iseljavanje Hrvata iz BiH. Užasna pogreška politike Hrvatske prema BiH je podrška Čoviću i sve omraženijem HDZ-u u BiH i među samosvjesnijim
Hrvatima. Hrvatska treba podržavati hrvatski narod u BiH u cjelini, sve stranke i institucije", dodaje fra Ivo.

Primijetio je da se u Hrvatskoj diže histerija protiv Komšića i da "mnogi na toj histeriji žele osvojiti političke poene".

"U takvoj situaciji nije mudro da Komšić uzvraća osvetnički, nego ima šansu djelovati s pozitivnim zaokretom za koji bez sumnje ima potencijala. Katastrofa bi bila da se destrukcija nastavi i svakako je Komšić najodgovorniji za smirivanje situacije", kaže fra Ivo.

Govoreći o pozadini izbora Komšića, fra Ivo Marković je podvukao: "Čini se da je SDA dala Komšiću glasove za koje su držali da bi mogli pripasti Bećireviću iz SDP-a. Tako je SDA s Komšićem skinuo najveću opasnost koja je prijetila da ugrozi pobjedu Džaferovića. Koliko je time Komšić kupljen i ograničen u političkim manevrima, vidjet će se",zaključuje fra Ivo Marković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije