FOTO: Prokoško jezero - priroda, mir, idila i bijeg od gradske vreline

Radiosarajevo.ba
FOTO: Prokoško jezero - priroda, mir, idila i bijeg od gradske vreline

Vreli ljetni dan potpuno je drukčije iskustvo ako se odlučite posjetiti biser prirode - jedinstveno Prokoško jezero.

Jezero je najznamenitija prirodna ljepota planine Vranice ledničkog porijeka i nalazi se na oko 1660 metara nadmorske visine. Ova oaza mira, prirode i ugodne klime udaljena je 22 km od centra grada Fojnica

Jezero je poznato i kao stanište tritona, endemske vrste iz reda repatih vodozemaca, koji je na listi zaštićenih vrsta od 1954. godine. Osim toga, jezero je poribljeno kalifornijskom pastrmkom.

Na jugozapadnoj jezerskoj slivnoj strani izgrađen je veći broj kućica, katuna, stočarskih koliba i vikendica koje čine ambijent bajkovitim i idiličnim, a koje ujedno, kako tvrde stručnjaci, narušavaju prirodnu ravnotežu jezera svrstavajući ga u najugroženija planinska jezera.

Stanovnici Prokoškog jezera preporučuju posjete selu i jezeru u toplijim danima godine jer je selo teško pristupačno u periodima s kraja jeseni do aprila zbog debelog sloja sniježnog pokrivača. Mjesto je poznato kao izletište a pojedini mještani nude i konak po vrlo pristupačnim cijenama. 

Osim toga, mještani nude bogat asortiman organski proizvedene hrane od mlijeka domaćih životinja koje pasu ljekovito bilje s okolnih padina.

Ako već niste bili, toplo vam preporučujemo da posjetite Prokoško jezero, a dotad uživajte u prizorima na fotografijama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije