FOTO: Kako je nastala Štrosmajerova ulica u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kako je nastala Štrosmajerova ulica u Sarajevu
/ FOTO: Arhiv

Josip Juraj Štrosmajer bio je teolog, političar, kulturni radnik i pisac; jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća. Rođen je na današnji dan 4. februara 1815. godine u Osijeku.

Štrosmajerovu ulicu u Sarajevu izgradila je austrougarska uprava, zamislivši ovaj dio grada kao njegovo urbano "srce", što će ova ulica ostati do danas...

Nazvali su je tada Rudolfova, u čast Rudolfa, sina cara Franje Josipa I. Ovaj carević, liberalnih shvatanja, život je okončao tragično u 31. godini, u priči obavijenom velom tajne.

Službena je verzija bila da se ubio, zajedno sa svojom ljubavnicom, 18-godišnjom baronesom Marijom Vetserom, i to zbog zabranjene ljubavi. No, postoje teorije i da su oboje ubijeni po narudžbi, ili da je Rudolf prvo ubio Mariju pa sebe... prema svemu sudeći, nikada nećemo doznati što se te noći tačno zbilo u dvorcu Mayerling.

Od 1919, kada Kraljevina Jugoslavija preuzima vlast, ulica nosi ime Štrosmajerova, i to po Josipu Juraju Strossmayeru, bosansko-đakovačkom i srijemskom biskupu, političaru, teologu, piscu... On se jedno vrijeme izrazito borio za ideju ujedinjenja jugoslavenskih naroda, a promovirao je i gradnju Katedrale u Sarajevu.

Automobili su izvjesno vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata nastavili saobraćati ovom ulicom, ispred Katedrale se okretao i autobus za Podhrastove. Potom je ta autobuska stanica premještena - danas ova linija polazi ispred Doma armije - a Štrosmajerova ulica postaje pješačka zona, što je i danas.

U fotogaleriji pogledajte kako se mijenjao izgled ove ulice u centru Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije