Fondacija Cure: Osigurati jedinstvenu zdravstvenu, socijalnu i porodičnu zaštitu

Anadolija
Fondacija Cure: Osigurati jedinstvenu zdravstvenu, socijalnu i porodičnu zaštitu

Uličnom akcijom dijeljenja letaka i razgovorom sa građanima u Sarajevu, aktivistkinje Fondacije "Cure" još jednom su ukazale na probleme s kojima se susreću građani kada su u pitanju zdravstveni sistem, socijalna i porodična zaštita u Bosni i Hercegovini.

Imaju nekoliko prioriteta koje zagovaraju i za koje se zalažu, a jedan od najvažnijih je da se kroz izmjene Ustava BiH radi na procesu osiguranja jedinstvene zdravstvene, socijalne i porodične zaštite što bi u praktičnom smislu značilo da svi građani i građanke imaju jedinstven i uvezan sistem, koji bi bio garantovan na državnom nivou.

Aktivistkinje Fondacije "Cure" su dugogodišnje članice/podržavateljice Inicijative "Građanke za ustavne promjene" i tokom ulične akcije podjelile su prolaznicima informativne materijale o radu Inicijative.

Osnovni cilj ulične akcije jeste da se građanke/i upoznaju s ustavnim reformama, kao i nevidljivosti žena u samom Ustavu BiH. Građanke/i će imati priliku da se upoznaju s dokumentima "Platforma ženskih prioriteta sa amandmanima na Ustav BiH iz rodne perspektive" i "Vodič kroz Ustav od Ž(ena) do A(mandmana)" koje je inicijativa izradila kako bi ukazala na sve nedostatke postojećeg Ustava BiH.

Aktivistkinja Fondacije Vildana Džekman podsjetila je da su uličnu akciju organizovale s ciljem da podrži rad Inicijative "Građanke za ustavne promjene".

"Inicijativa postoji od 2014. godine i okuplja veliki broj ženskih organizacija s područja cijele BiH. Fondacija je dio ove Inicijative. Od 2014. zagovaramo otvaranje procesa ustavnih reformi", izjavila je Džekman.

Podsjetila je i da su u 2014. godini izradili Platformu ženskih prioriteta s rodnim amandmanima na Ustav BiH, uputili je u Parlament i dobili su podršku Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na državnom nivou i Agencije za ravnopravnost spolova.

cure_sarajevo_dzeno_016.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Od 2019. smo na dnevnom redu Ustavnopravne komisije Parlamenta BiH, međutim, još uvijek čekamo da održi sjednicu kako bi razmotrila ovu Platformu. Imamo nekoliko prioriteta koje zagovaramo i za koje se zalažemo, a jedan od najvažnijih je svakako onaj da se kroz izmjene Ustava BiH radi na procesu osiguranja jedinstvene zdravstvene, socijalne i porodične zaštite što bi u praktičnom smislu značilo da svi građani i građanke imaju jedinstven i uvezan sistem, koji bi bio garantovan na državnom nivou", istakla je Džekman.

Poručila je da to danas nije slučaj pa zbog toga imamo neujednačene i naknade za porodilje u BiH, tamo gdje one postoje, različito regulisan zdravstveni sistem i zdravstvenu zaštitu od kantona do kantona.

Smatra da je apsurdno to da jedna porodilja vrijedi manje u jednom dijelu države od one u drugom.

cure_sarajevo_dzeno_004.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Apsolutno je apsurdno i to je kršenje ženskih prava, to nije demokratija. To nije pravo koje bi trebalo biti zagarantovano Ustavom. Postoje porodilje koje nemaju nikakvih naknada. Mi to još nismo riješili. Godinama govorimo o tim problemima. Ustav BiH pisan je kompletno u muškom rodu, žene se ne spominju. Nas je 51 posto, koje živimo u ovoj državi, plaćamo porez i imamo pravo da pričamo o Ustavu", kazala je Džekman.

Ajna Jusić, aktivistkinja Fondacije "Cure" i predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata", smatra da je glavna poruka sa skupa da su nam hitno potrebne ustavne promjene.

cure_sarajevo_dzeno_008.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Živimo u jako diskriminatornoj državi gdje nemamo jedinstven zdravstveni sistem. Živimo u državi u kojoj imamo različite zakone za sve žene koje su preživjele ratno silovanje. To nije uredu, jer silovanje je silovanje bez obzira iz kojeg entiteta žena dolazi", poručila je Jusić.

Mišljenja je "da smo kao država, u proteklih 25 godina, koliko je prošlo od rata, učinili sve da ratno silovanje učinimo etničkim problemom i ženskm sramotom, što to nije".

"Trenutno nisam sigurna koliko ćemo imati podrške, ali mislim da ako nastavimo ovako da padamo na svim mogućim testovima ljudskosti", dodala je Jusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije