Dijalog za budućnost: Više od 80 žena steklo znanje o građanskoj participaciji

Radiosarajevo.ba
Dijalog za budućnost: Više od 80 žena steklo znanje o građanskoj participaciji
Foto: VIA Media / Dijalog za budućnost

Unatoč naporima koji se kontinuirano iskazuju na globalnom nivou, diskriminacija na spolnoj osnovi je i dalje prisutna u svim slojevima društva, istaknuto je tokom danas završenog treninga na temu Osnaživanje žena za građansku participaciju i unapređenje društvene kohezije u lokalnim zajednicama.

Ovaj trening održan je u Tesliću, u okviru Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost (DFF), koji za cilj ima promociju suživota, tolerancije i različitosti.

"Znanja i vještine usvojene kroz treninge sigurno će olakšati učesnicama uključivanje u postojeće dijaloške mehanizme i radna tijela koja djeluju unutar lokalnih zajednica. Kod učesnica će se, isto tako, povećati razumijevanje važnosti i uloge ženske participacije u donošenju odluka kako na individualnom, porodičnom, tako i na nivou lokalne zajednice i društva u cjelini. Dodatno, one će imati priliku ostvariti bolju povezanost jednih sa drugima, osnažiti žensku solidarnost, te se uključiti i u druge planirane aktivnosti programa Dijalog za budućnost", izjavila je ovom prilikom Vildana Bilajac Isabegović ispred Udruženja građana Vive Žene Tuzla.

Imajući u vidu važnu ulogu žena u društvu, ali i regionalnu potrebu za jačanjem i zagovaranjem njihovih prava, cilj ovog treninga bio je razviti odgovarajuće vještine kod polaznica, koje će podstaći građansku participaciju, unaprijediti njihovo znanje o načinima pokretanja i vođenja građanskih inicijativa, te stimulisati poštovanje različitosti i izgradnju međuljudskog povjerenja. U okviru dvodnevnog programa, polaznice su imale prilike učiti i o liderstvu, promociji socijalne pravde, te donošenju odluka u društvenoj zajednici.
Dijalog za budućnost - undefined

Foto: VIA Media: Dijalog za budućnost

"Učešće na ovim radionicama je od velikog značaja za mene lično ali i za moju organizaciju. Stečena znanja i vještine će mi koristiti u daljnjem ženskom aktivizmu, kako meni, tako i drugim članicama našeg udruženja. Veoma je korisno što su treningu, pored članica NVO-a, prisustvovale i predstavnice različitih institucija, poput policije i obrazovanja, s kojima smo razmijenile iskustva, ali i uspostavile kontakte za sve naredne aktivnost. Nakon treninga sam sposobnija i jača, što mi omogućuje davanje većeg doprinosa u borbi za bolji život žena u našoj zajednici", istakla je Mevlida Mehanović, predstavnica Udruženje žena povratnica Podrinjka Srebrenica.

Interaktivni program treninga temeljio se na kombinaciji teorijskog i praktičnog učenja o temama ključnim za razvoj pravednih, prosperitetnih i održivih društava. Polaznice su, u konačnici, zaključile da je pružanje formalnog prostora za kreiranje dijaloga između građana i donosilaca odluka ključ jačanja društvene povezanosti, ali i temelj za daljnju izgradnju mira.

"Izuzetno nam je drago što kroz regionalni program Dijalog za budućnost  možemo podržati niz tematskih edukativnih seminara za djevojke i žene u Bosni i Hercegovini kako bi potpomogli dodatno sticanje vještina za što kvalitetnije i aktivnije učešće u pozitivnim promjenama u njihovim zajednicama i općenito u društvu. U sklopu programa, više od 200 djevojaka i žena iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije imaju priliku da prođu kroz tematsku edukaciju, razmijene iskustva i znanja i zajedno rade na identifikovanim prioritetima", dodala je Alma Mirvić, Regionalna koordinatorica DFF programa.

Dijalog za budućnost - undefined

Foto: VIA Media: Dijalog za budućnost

Razumijevanje i dijalog preduslovi su poštovanja ljudskih prava i prava zajednica, još jedan je od zaključaka treninga, stoga je edukacija pojedinaca o načinima doprinošenju ravnopravnosti spolova, razvoju društvene kohezije, ali i sudjelovanju žena u procesima donošenja odluka od iznimne važnosti. Njihova nada u zajedničko sutra, ističu, sada je i snažnija nego prije, jer su učile o najefikasnijim načinima povećanja inkluzivnosti u svom okruženju, stoga će nove cvjetove mira početi saditi već sutra.

Organizacija Vive Žene je trening održala u okviru Zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije. Program Dijalog za budućnost provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije