Fondacija CURE održala uličnu akciju: "Odlučne cure dižu glas protiv ratova, femicida i nasilja"

1
Radiosarajevo.ba
Fondacija CURE održala uličnu akciju: "Odlučne cure dižu glas protiv ratova, femicida i nasilja"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fondacija CURE, ulična akcija

Fondacija CURE danas je u 12 sati ispred Sarajevo City Centra održala uličnu akciju koju su organizovale povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Uličnom akcijom pod nazivom "Odlučne cure dižu glas protiv ratova, femicida i nasilja!" žele skrenuti pažnju na žrtve femicida (ubistva žena) i na nasilje nad ženama koje se dešava svake sekunde na planeti i koje nerijetko završava ubistvom. Žrtve femicida imaju sličnu sudbinu, a to je da su do smrti bile zlostavljane i izložene različitim oblicima nasilja.

U periodu od 01. januara. 2022. godine do 13. novembra 2022. godine ubijeno je 11 žena, dok je u periodu od 13. novembra 2022. do 16. novembra 2023. ubijeno 8 žena, a do ovih podataka Fondacija CURE došla je na osnovu zabilježenih medijskih izvještaja, izvještaja Federalnog zavoda za statistiku i izvještaja  organizacija/skloništa  koji pružaju direktnu podršku ženama.

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

'Kinđe, hvala ti': Mirza Delibašić dobio mural u Tuzli

"Ne znamo koliko slučajeva ubistava žena nije zabilježeno u medijskim izvještajima jer BiH još uvijek nema zvanične ujedinjene statistike o slučajevima femicida.

U 2023. godini, suočene/i smo sa neefikasnim sistemom u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju slučajevi nasilja i femicida nad ženama i djevojčicama.

"Isključimo nasilje zajedno": Predstava "Perzeide" u petak na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

"Isključimo nasilje zajedno": Predstava "Perzeide" u petak na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

Globalno, ratovi i recesija su nas zahvatili, a svjetski lideri se ponašaju kao da ljudski životi nemaju vrijednost ili ne shvataju da nakon smrti nema povratka. Od početka prošle godine, stalno smo okruženi/e ratovima i dok se započeti ratovi ne zaustavljaju, novi započinju.

Mi, mirovne aktivistkinje, ne prestajemo usmjeravati pažnju na važnost i hitnost zaustavljanja svih oružanih sukoba kako bi svako ljudsko biće imalo osnovno pravo na život. Rat nesrazmjerno pogađa žene i djevojčice, kako kratkoročno tako i dugoročno", poručuju CURE.

"Vrijeme je da konačno svi/e ustanemo protiv ratova, femicida i nasilja. Vrijeme je da svjetski lideri
stanu u zaštitu života, prava i sloboda ljudi. Vrijeme je da Bosna i Hercegovina usvoji mjere
utemeljene na dokazima kako bi se zaštitile žene i djevojčice", zaključuju CURE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije