Fondacija Cure: Feminizam nije vodio ratove, nacionalizam jeste

0
Fena
Fondacija Cure: Feminizam nije vodio ratove, nacionalizam jeste
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mirovno-aktivistički marš u Sarajevu

Mirovno-aktivistički marš održan je danas u Sarajevu povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena u organizaciji Fondacije Cure, s ciljem ukazivanja na činjenicu da životi žena nisu sigurni te da se sa svakom društvenom ili prirodnom katastrofom, prava i sigurnost žena, djevojaka i djevojčica dodatno ugrožavaju, piše Fena.

Aktivistkinje za ženska prava su, s porukom "Feminizam nije vodio ratove - nacionalizam jeste!", marširale od Spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predstavnica Fondacije Cure Medina Mujić istakla je da oni tradicionalno obilježavaju 8. mart na način da organiziraju marš zajedno sa partnerskim organizacijama.

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

"U Bosni i Hercegovini postoji patrijarhalno nasljeđe u kojem se u ime nacije poziva na netoleranciju, netrpeljivost, nasilje, promovišu se vrijednosti militarizma, razjedinjenosti, poziva se na sukobe, unosi se razdor među stanovništvom BiH, vrši se diskriminacija, segregacija i kreira političko okruženje u kojem građani žive u strahu od novih sukoba", istakla je Mujić.

Podsjetila je da je u BiH u posljednjih 30 godina građani žive u strahu od novih sukoba te da se konstatnto promoviraju nacionalističke, huškačke i militarističke retorike, a da su u toj cjelokupnoj situaciji, žene ugrožene.

"Ako pogledamo pregovore koji se trenutno vode između Rusije i Ukrajine, vidimo da su učesnici isključivo muškarci, žene se ne pitaju da li će rat biti nastavljen", poručila je Mujić.

Mirovno-aktivistički marš u Sarajevu - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mirovno-aktivistički marš u Sarajevu

Naglasila je da danas izlaze na ulice, jer su uvijek davale otpor svim vidovima etničke homogenizacije i podjela.

Istaknula je da se njihov princip rada zasniva na antimilitarističkom imperativu feminizma da su posvećene smo pacifističkim vrijednostima u cilju prevencije sukoba, prije svega podsticanjem aktivnog učešća žena u izgradnji mira, ali i sudjelovanju žena u mirovnim dogovorima.

Međunarodni dan žena - 8. mart dan je posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i građanskim pravima i društvenim ostvarenjima. Fondacija CURE kreira prostor da obilježavanjem 8. marta održi historijsko dizanje glasa protiv svih onih koji stoje na putu ostvarenja ženskih prava i mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije