"Fočanska vučica" na krovu Europe: Jelena Simović se popela na Elbrus

Radiosarajevo.ba
"Fočanska vučica" na krovu Europe: Jelena Simović se popela na Elbrus
Planinarka i alpisnistkinja iz Foče Jelena Simović popela se na najveći vrh Europe, na planini Elbrus na Kavkazu, u Rusiji, koji se uzdiže 5.621 metar iznad mora.

Jelena je ovaj podvig izvela jučer u 10:45 sati po lokalnom vremenu, kao član ekspedicije od 35 planinara iz BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

U kratkom javljanju Srni nakon silaska s vrha, dvadesetrogodišnja Jelena, poznata po nadimku "fočanska vučica" rekla je da je ponosna što je postala najmlađa žena iz BiH koja je uspjela da se popne na "planinu smrti".

20180722161437718518.jpg - undefined

Jelena Simović

"Elbrus nosi naziv planina smrti zbog temepratura koje se ljeti spuštaju ispod minus 30 stepeni celzijusa. Bilo je naporno, ustajanje u ponoć, hodanje po jakom vjetru i nevremenu. Ipak, jutro je obećavalo, tako da nas je sunce ispratilo s planine, iako smo prethodno šest dana u šatorima čekali lijepo vrijeme. Zadovoljna sam i ponosna na sebe. Tijelo funkcioniše drugačije iznad 5.000 metara nadmorske visine, ali hvala Bogu nisam imala problema s visinom", ispričala je Jelena.

20180722161444519074.jpg - undefined

Jelena Simović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije