Kampanja / Vjerujte žrtvama: Počinje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

25. 11. 2020. u 11:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 18

Fondacija lokalne demokratije u periodu od 25. novembra do 10. decembra 2020. godine provodi kampanju na društvenim mrežama povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Nasilje nad ženama nije privatna stvar i dešava se svakodnevno širom svijeta u raznim oblicima.

  • Fondacija lokalne demokratije je 2000. godine uspostavila Sigurnu kuću – Sklonište za žene, djevojke i djecu žrtve nasilja u porodici. 
  • Godine 2004. je uspostavljena SOS crvena linija s brojem 033 222 000. 
  • Od 2012. godine djeluje Centar za žene Fondacije lokalne demokratije u kojem se pruža besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka podrška te socio-ekonomska podrška.

Neinformisanost o postojanju službi za pomoć je u nizu prepreka za žene koje žele prijaviti nasilje. U borbi protiv nasilja nad ženama, mediji imaju važnu ulogu kroz slanje jasnih i glasnih poruka s ciljem informisanja javnosti o ovom problemu i poticanja žrtava da prijavljuju doživljeno nasilje.

Fondacija lokalne demokratije vas poziva da pratite njene službene profile na društvenim mrežama, gdje će se u narednih 16 dana objaviti jedinstvene vizuelne poruke s osnovnim informacijama u cilju zajedničke borbe protiv nasilja. 

Kampanju možete pratiti na društvneim mrežama Fondacije lokalne demokratije: Facebook , Instagram i Twitter

Zaustavimo rodno zasnovano nasilje - undefined

Foto: Fondacija lokalne demokratije: Zaustavimo rodno zasnovano nasilje

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna kampanja koja je pokrenuta 1991. godine i počinje 25.novembra – međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra- međunarodnim danom ljudskih prava.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA