Filmski centar: Vlada nam pokušava oteti bivši studio Jagomir

Fena
Filmski centar: Vlada nam pokušava oteti bivši studio Jagomir

Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Filmski centar Sarajevo" d.o.o. upozorio je danas na "grubi i nezakoniti pokušaj Vlade Kantona Sarajevo da preuzme imovinu - zemljište u vlasništvu tog preduzeća".

Kako pojašnjavaju iz Filmskog centra Sarajevo, radi se o oko 20.000 kvadratnih metara zemljišta na prostoru nekadašnjeg filmskog studija "Jagomir".

Direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković pojašnjava da se u pokušaju prisvajanja imovine Centra koristi lažna dokumentacija kao pravni osnov, jer se za upis tog zemljišta kod Osnovnog suda u Sarajevu koristila dokumentacija nekadašnje filmske kuće "Bosna film" d.d, koja nema nikakvih prava na imovinu nekadašnjeg filmskog studija Jagomir, već je ona sada u vlasništvu Filmskog centra Sarajevo.

Arhiv BiH i Filmski centar Sarajevo pišu lijepu priču o bh. kinematografiji

Na lokalitetu nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir, Arhiv Bosne i Hercegovine i JP Filmski centar Sarajevo potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti razmjene dokumentacije ove dvije javne institucije. Sporazum su potpisali direktor Filmskog centra Jagomir - Jasmin Duraković i direktor Arhiva BiH - Saša Klepić.

U saopćenju Filmskog centra Sarajevo navodi se da se radi o imovini u kojoj se nalazi i najveći filmski arhiv u BiH i jedan od najvećih u Evropi, te da je taj pokušaj prisvajanja imovine udar na kulturnu baštinu Federacije BiH i BiH.

Nadzorni odbor Filmskog centra, kako se ističe u saopćenju, odlučan je u namjeri da sačuva imovinu i kulturno blago preduzeća, te je dao nalog Upravi da preuzme sve zakonom potrebne mjere u njegovoj zaštiti.

Također je upućen poziv i Vladi Federacije BiH, u ulozi osnivača i Skupštine tog javnog preduzeća, da podrži napore Uprave u zaštiti državne imovine.

Iz Centra naglašavaju da će o tom slučaju biti upoznate i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom evropske i svjetske kulturne baštine, budući da su arhiv "Filmskog centra Sarajevo" i nekadašnji filmski studio Jagomir nesporno njen vrlo važan dio.

Nadzorni odbor daje podršku trenutnoj Upravi preduzeća, koja je tokom 2018-2019 godine finansijski u potpunosti konsolidirala to javno preduzeće te započela niz aktivnosti s ciljem očuvanja i promocije filmskog blaga BiH.

To uključuje i pokretanje filmsko-turističke atrakcije - muzeja "Valter brani Sarajevo", digitalizacije značajnih djela bh. kinematografije, kao i aktivnosti u zaštiti i pripremanju projekata revitalizacije nekadašnjeg filmskog studija "Jagomir", ističe se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije